Kırşehir Gezilecek Yerler

Kırşehir Gezilecek Yerler, Müze ve Tarihi Yerler

İç Anadolu’da yer alan Kırşehir’in gezilecek yerleri bir hayli fazladır. Kırşehir’de tam olarak 7 adet ilçe bulunmaktadır. İnsanlık tarihinin yaşam merkezi olması nedeni ile içerisinde pek çok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Bu nedenle hem yabancı hem de yerli turistlerin dikkatlerini üzerine çekmektedir. İlk çağlardan bu zamana kadar Anadolu’daki geçiş noktasını oluşturması nedeni ile pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış önemli topraklardır. Bu topraklarda yer alan tarihi dokular, günümüze kadar ulaşan kalıntılar görülmeye değerdir.

Kırşehir Müzesi

M.Ö. 3 binli senelere tarihlenen Kırşehir içerisinde yapılan kazı çalışmaları ile birlikte pek çok kalıntı ortaya çıkarılmıştır. Bu bulgular neticesinde bir müzeye ihtiyaç duyulmuştur. 1936 yılında müze çalışmalarına başlanmıştır. Bunun için ilk olarak Alaaddin Cami’den eserler alınmıştır. Sonrasında ise 1980 yılında Eski Eser Komisyonu kurulmuştur. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında 1985 yılında bulunan eserler sergilenmeye başlamıştır. Yoğun uğraşlar sonucunda 1996 senesinde açılan Kırşehir Müzesi içerisinde yer alan zengin eserleriyle ziyaretçileri büyülemeye devam etmektedir. İçerisinde toplamda üç bin yüz eser yer almaktadır.

Elde edilen eserler Kırşehir merkezine bağlı olan Hashöyük’tendir. Çanak çömlek kalıntıları çok eski dönemlerden günümüze kadar ulaşabilmiştir. Çok eski medeniyetlerden günümüze kadar gelmeyi başarmış olan bu yapılar mutlaka görülmelidir.

Neşet Ertaş Müzesi

Kırşehir merkezde gezilecek yerler içerisinde yer alan bu müze ozanlık kültürünü yansıtmaktadır. Ozanlık kültürüne ait olan sazlar burada sergilenmektedir. Birbirinden farklı saz türleri burada görülebilmektedir. Aynı zamanda sesli bilgilendirme sistemine sahip olan müze içerisinde ozanlar hakkında bilgilendirmeler de yapılmaktadır. Anadolu’da farklı değerlere sahip olan ozanlara ait görseller de bu müze içerisinde yer almaktadır.

Kırşehir Nerede Konumu Yol Tarifi

Kırşehir Tarihi Yerleri

Ahi Evran Cami ve Türbesi

Kırşehir gezilecek yerler içerisinde yer almaktadır. 10 ve 11.yüzyıllar arasında İslam’ın kabul edilmesinin ardından ortaya çıkan bir örgüt sonucunda oluşmuştur. Anadolu içerisinde iş fırsatları yaratmak, Bizanslı ve Türk esnafların, sanatkarların rekabet edebilir duruma gelmelerini sağlamak ve ihtiyaçlara uygun olacak şekilde üretim gerçekleştirebilmek için kurulmuş olan bir örgüttür. Ahi Evran loncası Anadolu’dan Orta Asya’ya kadar uzanacak olan esnaf ve sanatkârları tek çatı altında toplamıştır. Bu yapı, günümüze kadar odalar vasıtasıyla devam etmektedir.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti

Kırşehir gezi rehberi ile birlikte geziler düzenlenmektedir. Doğal güzellikler arasında yer almaktadır. Şehir merkezine 35 km uzaklıkta bulunmaktadır. Göl kuş çeşitleri bakımından son derece ilgi çekicidir. Gölde tam olarak 187 farklı kuş türüne rastlamak mümkündür. Endemik bitkilere de ev sahipliği yapmaktadır. 1. Derece Doğal SİT Alanı olarak ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır. İnsanlar burada piknik ve foto safari yapabilmektedirler. Biyolojik araştırmalar için son derece uygun bir mekandır.

Mucur Obruk Gölü

Mucur ilçesinde yer alan volkanik Obruk Gölü yerin yaklaşık olarak 50 metre altında kalmaktadır. El değmemiş bir güzelliğe sahip olması nedeni ile önemli bir yere sahiptir. Yakın tarih içerisinde insanların burada keyifli dakikalar geçirebilmeleri için düzenlemeler gerçekleştirilmektedir. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu ile 1. derece doğal sit alanı olarak koruma altına alınmıştır. Obruk Gölü çevresi etrafı bir duvarı andıran tabi kayalıklarla çevrelenmektedir. Gölün çevresi ise 100 metre kadardır. Çağı ise yaklaşık olarak 900 metre genişliğindedir. Aynalı ve kambur sazan ile kadife türünde balıklar bu gölde yer almaktadırlar.

Japon Bahçesi

Japonya Ortadoğu Kültür Merkezi tarafından inşa edilen Japon Bahçesi Kalehöyük kazılarının bir hatırası olarak yapılmıştır. Bu bölge özellikle kışın kar yağması ile birlikte muhteşem bir görüntüye sahip olmaktadır. Fotoğraf çekimi için ideal alanların başında yer almaktadır. Kırşehir’in Kaman ilçesinde bulunana bahçe yıl içerisinde pek çok ziyaretçiyi ağırlamaya devam etmektedir.

Güzler Piknik Alanı ve Evcil Hayvan Parkı

Kırşehir’in içinde gezilecek yerler içerisinde yer alan bu park 41 dönümlük bir arazi üzerindedir. En güzel şekilde tasarlanmıştır ve burası 650 kişinin piknik yapabileceği genişlikte bir alandır. Evcil hayvanların yer aldığı doğal bir ortamdır. Tenis kortu, yürüyüş parkurları gibi çeşitli aktivite ortamlarına sahiptir.

Kırşehir Kent Park

Kırşehir kent merkezinde yer alan büyük bir parktır. Kırşehir şehir içi gezi rehberi ile birlikte yapılabilecek gezilerde mutlaka uğranılan yerlerden biridir. 2014 yılında halkın kullanımına açılmış olan bir parktır. Şehir içerisinde sembolik bir hale gelmiştir. Kişiler burada yürüyüş yapabilmekte, dinlenebilmekte, rahat edebilecekleri ortamı elde edebilmektedirler. Canlı müzik ve kafeteryası da mevcuttur. Aynı zamanda çocuklar için hazırlanmış olan oyun alanları bulunmaktadır. Yürüyüş yolu üzerinde dondurma alınabilecek yerler bulunmaktadır. Kırşehir gezilecek yerler arasında olan kent park yaz dönemlerinde ziyaretçi akınına uğrayan bu park doğal bir güzellik olduğu için mutlaka ziyaret edilmesi gerekli olan bölgelerdendir.

Aşık Paşa Tabiat Parkı

Merkez ilçesinde yer alan bir başka parktır. 2010 senesinde tabiat parkı koruma altına alınmıştır. Karasal iklime uygun olarak step bitkisinin görüldüğü park alanı içerisinde Çamlık Ormanı da yer almaktadır. Kişiler burada doğanın kucağında keyifli, huzur dolu dakikalar geçirebilmektedir. İnsanların günlük yaşam streslerinden uzaklaşabildikleri güzellikleri ile insanları kucaklayan bir parktır. Karaçam, karaağaç, sedir, akçaağaç gibi ağaç türleri burada yer almaktadır. Yürüyüş gibi doğa sporları yapmak isteyen kişilerin başlıca tercih ettiği bölgelerdendir. Bozkır içerisinde vakit geçirilen güzel bir gezme mekanıdır.

Hılla Nilüferli Park ve Kütük Ev

Kütük Ev yerel tatlıların bulunduğu bir restoran olarak hizmet vermektedir. Hılla Gölü çevresinde konumlanmaktadır. Burada çocukların eğlenceli vakit geçirebilecekleri oyun parkları bulunmaktadır. Yeşil alanlar içerisinde doğanın ellerinde huzurlu vakitler geçirebilmek mümkün olmaktadır.

Kapadokya Gezilecek Yerleri

Kırşehir Gezilecek Yerler Haritası

  • 1- Neşet Ertaş Müzesi
  • 2- Aşıkpaşa Tabiat Parkı
  • 3- Ahi Evran Cami
  • 4- Kentpark
  • 5- Hılla Göl Restaurant
  • 6- Kırşehir müze
  • 7- Güzler Piknik Alanı ve Evcil hayvan parkı
  • 8- Japon Parkı
  • 9- SEYFE GÖLÜ KUŞ CENNETİ
  • 10- Obruk
Kırşehir Lezzetleri

Kırşehir gezileri düzenleyen gezginlerin merak ettikleri bir diğer nokta da şehrin sahip olduğu yöresel lezzetlerdir.  Binlerce yıllık tarihe ve kültüre ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin kendisine has yöresel yemek tarifleri de epey fazladır. Anadolu kültürünü de içerisinde barındıran bu şehirde birbirinden lezzetli yemekler tadabilmek mümkündür. Her damak zevkine hitap eden tariflere sahiptir. Kırşehir mutfağı genel olarak et ve bakliyat ağırlıklıdır. Orta Anadolu’nun tüm meyve ve sebzeleri ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Özellikle köy düğünlerinde Kırşehir yöresel yemekleri görebilmek mümkündür. Düğün olacağı zamanlarda komşuların bir araya gelip yöresel yemekleri yapmaları Kırşehir içerisinde bir gelenektir. Bu nedenle düğünler yöresel lezzetler bakımından zengin olmaktadır.

Kırşehir’de ne yenir sorusunun cevabı niteliğinde epey yöresel yemek bulunmaktadır. Kırşehir’in meşhur yemekleri içerisinde düğün çorbası, çömlek paça, Kırşehir köftesi, çullama, lepe, aside tatlısı, pekmezli kete gibi yiyecekler bulunmaktadır. Kırşehir pek çok farklı yöresel tarife sahiptir. Buraya geziye gelenlerin bu yiyecekleri mutlaka tatması gerekmektedir. Şehrin en meşhur yemekleri içerisinde tandırda çömlek paça bulunmaktadır. Oldukça zor bir tarif olması sebebiyle buraya ziyarete gelenlerin mutlaka tatması gerekli olan bir diğer tariftir. Kırşehir’de birbirinden lezzetli olan bu yöresel yemeklerin servis edildiği pek çok restoran bulunmaktadır. Kişiler diledikleri yiyecekleri bu restoranlarda sipariş edebilir. Şehir içerisinde meşhur olan restoranlarda lezzetli yemekler yenilmeden geri dönülmemelidir.

Kırşehir’de Neresi Gezilir?

Kırşehir ,doğal güzellikleri ve tarihi yapılarıyla bilinen şehirler arasında yer almaktadır, milattan önceki tarihlere kadar çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış ve bu medeniyetlerden kalan tarihi dokuyu korumayı başarmıştır ,bu nedenle Kırşehir’de gezebileceğiniz çok sayıda yer bulunmaktadır.

  • Kırşehir müzesi, bölgedeki kalıntıları görebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Tarihi oldukça eski yıllara dayanmaktadır. cumhuriyetin ilk dönemleri olan 1936 yılında açılmış ve günümüzde hala ziyaretçi ağırlamaya devam etmektedir. Müzeye, Müze kart kullanarak giriş yapmanız mümkündür. Ayrıca müze girişinden müze kart çıkarma imkânınız da bulunmaktadır. İş bankası kredi kartınızı bir ay boyunca müze kart yerine kullanabileceğinizi de göz önünde bulundurmalısınız.
  • Neşet Ertaş Müzesi: Bozkırın tezenesi olarak bilinen Neşet Ertaş Kırşehir’de yetişmiş en önemli isimlerden birisidir. Neşet Ertaş Müzesi’nde kendisine ait pek çok önemli değeri bulabilirsiniz. Kırşehir’e geldiğinizde ziyaret etmeden geçmemeniz gereken bu müzede oldukça keyifli anlar geçirebileceğiniz gibi Neşet Ertaş’ın sesini türküler dinleyebileceğinizi bilmelisiniz.
Kırşehir Doğal Güzellikleri Nelerdir?

Kırşehir, doğada zaman geçirmekten hoşlananlara da hitap edecek olan bir şehirdir. Pek çok doğal güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır.

  • Seyfe Gölü Kuş Cenneti: Kırşehir’i özellikle ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret ettiyseniz Seyfe Gölü Kuş Cenneti’ni mutlaka gezmelisiniz. Merkeze yaklaşık 35 km uzaklıkta bulunan bu göl Türkiye’de en geniş kuş çeşitliliğine sahip olan bölgelerden birisi olarak bilinmektedir. Bu gölün çevresinde 187 adet kuş türü tespit edilmiştir. Endemik bitkilerin de bulunduğu göl birinci derece doğal sit alanı olarak kabul edilmiştir. Piknik yapmak için tercih edilebilecek bölgelerden birisi olan Kuş Cenneti etrafında keyifli zamanlar geçirebilirsiniz
  • Volkanik Dağlar: Kapadokya bölgesinde bulunan Kırşehir, milyonlarca yıl önce aktif volkanik dağların fışkırttığı lavları barındırmaktadır. Bu lavlar nedeniyle çeşitli volkanik obruklar açılmıştır. Bunlardan bir tanesi de Mucur’da bulunan obruk gölü dür. Doğal kayalıklarla çevrelenen bu göl fotoğraf çekimleri için sık sık tercih edilmektedir.
  • Obruk dağı mağarası nedeniyle Nevşehir’de görülmesi gereken doğal güzelliklerden birisidir. Şehir merkezine son derece yakın olan Karıncalı köyünde bulunan obruk mağarası oldukça uzundur. Hakkında oldukça fazla efsane bulunan bu obruk, bölge insanları tarafından kutsal olarak kabul edilmektedir.
Kırşehir’de Neler Var?
  • Japon Bahçesi: Kırşehir seyahatinizde görmeniz gereken en önemli yerler arasında Japon bahçesi bulunmaktadır. Japon peyzajının önemli örneklerinden birisi olan bu bahçe 1993 yılında inşa edilmiştir. Japon Türk iş birliğiyle elde edilmiş olan bahçe özellikle kış aylarında muhteşem manzaralara ev sahipliği yapmaktadır. Evlilik teklifi, düğün fotoğrafı çekimi gibi özel anlar için de ziyaret edilebilecek bir yerdir.
  • Evcil Hayvan Parkı: Özellikle çocuklu ailelerin sık sık ziyaret ettiği yerlerden birisi olan Güzler Piknik Alanı içerisinde bir evcil hayvan parkı da bulundurmaktadır. Oldukça geniş bir arazi üzerine kurulmuştur. Hafta sonları piknik yapmak isteyenlere ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca tenis kortu ve yürüyüş parkurları da bulunmaktadır.
  • Hılla Nilüferli Park ve Kütük Evi, fotoğraf çekimleri için ideal bir yerdir. Seyahatiniz esnasında uğrayabileceğiniz kütük evin çevresinde bulunan restoranlarda yemek yiyebilir ya da yeşil alanlarda zaman geçirebilirsiniz.
Kırşehir Hakkında Kısa Soru Cevap
Kırşehir hangi ilden ayrıldı?

Kırşehir ili 1954 yılında Nevşhir iline kanun ile bağlanmış ve Kırşehir Nevşehir ilinin bir ilçesi olmuştur. 3 sene sonra çıkan bir yasaya göre 1 temmuz 1957 yılında yeniden kanun çıkartılarak Kırşehir, Nevşehir’in bir ilçesi olarak devam ederken tekrar il olmaya hak kazanmıştır. 7001 sayılı kanun ile Kırşehir il olma hakkını kazanmış ve günümüze kadar devam etmektedir.

Kırşehirli ünlüler kimler?

Ahi Evran-ı Veli (1171-1261)
Ahmet Müfit Kurutluoğlu (1879 – 1958)
Ahmet Tezcan (1957)
Caca Bey (Nurettin Cibril Bin Cacabey) (1240-1301)
Çağlar Erol (1976)
Çekiç Ali (1932-1973)
Dadaloğlu
Deniz Evin (1983)
Emel Taşçıoğlu (1964)
Erdal Sarızeybek (1956)
Prof. Dr. Erol Güngör (1938-1983)
Ersan Er (1979)
Fatih-Eren Özmen Çifti
Haluk Piyes (1975)
Prof. Dr. Hasan Tahsin Feyizli
Hacı Bektaş-ı Veli (1209-1271)
Hakkı Alkan (1980)
Halil Sezai Erkut ( 1908-1988)
Haşim Kılıç (1950)
Kemal Ateş (1947)
Kurtuluş Şakiroğlu (1951)
Hüseyin Yıldırım (1928)
İsmail Altunsaray (1980)
Lütfi Müfit Özdeş (1874-1940)
Mehmet Ali Altın (1949)
Muharrem Ertaş (1913-1984)
Musa Çözen
Mustafa Bumin (1940)
Mustafa Kaplan (1967)
Neşet Ertaş (1938-2012)
Nuri Şahin (1988)
Osman Bölükbaşı (1913-2002)
Özlem Gürses (1970)
Şemsi Yastıman (1923-1994)
Silahdar Seyyid Mehmet Paşa
Şamil Ekinci (1941)
Suat Yalaz (1932-2020)
Selin Işık (1998)
Tansu Yeğen (1966)
Şeyh Edebali (1206-1326)
Tolga Akpınar (1983)
Yasin Öztekin (1987)
Zerrin Güngör (1955)
Uğur Mumcu (1942-1993)
Yılmaz Köksal (1939-2015)
Zennibe Yıldız (1987)
Ziya Selışık (1900-1966)

Kırşehir ne zaman il oldu tekrar?

Kırşehir Nevşehir iline bağlı iken 1957 yılında Adnan menderes Hükümeti tarafından tekrardan il olma hakkı kazanmıştır. Ankara’nın Kaman ilçesi Nevşehir’in Mucur ilçesi de kırşehir iline dahil edilmiştir.

Kırşehir en çok ne yetişir?

Kırşehir karasal bir iklime sahip olduğu için genelde hububat ürünleri yer almaktadır. Bu ürünler yetiştirilme fazlalığına göre şu şekildedir.
Buğday
Arpa
Çavdar
Mahlut
Fasulye
Mercimek
Fasulye
Şeker Pancarı
Keten

Kırşehir neyi ile meşhur?

Cevizli Sucuk
Oniks Taşı
Kaman Cevizi
Gördes Düğümlü Seccade
Tandırda Çömlek Paça
Pancar Çırpması
Kırşehir Köftesi
Pancar Çırpması
Çirleme
Ayva Dolması
Çullama
Tandırda Çömlek Paça
Sündürme
Çir Yağlaması
Çömlekte Kuru Fasülye
Et Yahnisi
Lepe
Pekmezli Pelte
Çömlekte Kuru Fasülye
Et Yahnisi
Lepe
Pekmezli Pelte
Aside Tatlısı

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.