Derinkuyu Yeraltı Şehri

Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri Girişi ,Tarihi ve Efsanesi

Kapadokya gezilecek yerler arasında Derinkuyu yer altı şehri ile ilgili çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Bu araştırmalara bakıldığında Derinkuyu yeraltı şehri neden yapıldı, Derinkuyu efsanesi ve Derinkuyu yeraltı şehri kaç metre gibi soruların sık sık gündeme geldiği görülüyor. Bilindiği üzere Kapadokya sadece yer üstü değil, yer altı yapısıyla da dikkat çekmektedir. Gündelik yaşamda balonlarda vakit geçirirken, yemyeşil vadilerde muhteşem bir gezintiye çıkan bölge ziyaretçileri yer altı şehirlerinde de heyecanlı bir şekilde vakit geçirebiliyor. Öncelikle Kapadokya’da toplam 36 farklı yer altı şehri bulunmaktadır. Derinkuyu Yer altı Şehri bu şehirler arasında en görkemlisi ve en büyüğüdür.

Bölgedeki günlük gezi turlarına katılarak Derinkuyu Yeraltı Şehri ile ilgili merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Ayrıca bölgeyi size gezdirecek olan rehber eşliğinde merak ettiğiniz her konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Ihlara Vadisi’nde geçireceğiniz mükemmel bir günün sonunda bu yer altı şehrini ziyaret edebilir ve farklı bir deneyimle karşılaşabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Nerede?

Nevşehir Derinkuyu ilçesine bağlı olan Yeraltı şehri sonradan ismini ilçenin adı Derinkuyu yer altı şehri olarak geçmektedir. Kapadokya’nın en büyük ve en çok ziyaret edilen yer altı şehri konumunda olan Derinkuyu Yeraltı Şehri, Göreme’ye yaklaşık 35 km mesafededir. Derinkuyu ilçesindeki bu yer altı şehri aslında dönemin mimari ve teknolojik imkanları düşünüldüğünde eşsiz bir yapıttır. 1967 yılında keşfedilmiş olan bu yer altı şehrinin Hristiyanlığın yayılmaya başladığı dönemlerde bir yaşam alanı haline geldiği biliniyor.

Türkiye’nin En Büyük Yeraltı Şehri

Derinkuyu Yeraltı Şehri, Türkiye ve dünyanın en büyük yeraltı şehri olarak bilinmektedir.  Nevşehir Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır. Yapılan araştırmalar yeraltı şehrinin milattan sonra ikinci yüzyıla kadar dayandığını göstermektedir. Derinkuyu bölgesinde Derinkuyu Yeraltı Şehrinin yanı sıra çok sayıda yeraltı şehri de bulunmaktadır. Özellikle Pers saldırılarını döneminde Hristiyanların sığınmak amacıyla kullanmış olduğu bu yeraltı şehirleri bir yaşam alanı olarak tasarlanmıştır. Ayrıca yeraltı şehirlerinin girişinde bulunan kapılar yalnızca içeriden açılıp kapanacak şekilde tasarlanmıştır. Böylece bölgedeki halk yapılan saldırılardan kendisini koruyabilmiştir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri 8 katlı olarak inşa edilmiştir. Ancak günümüzde bu katların hepsinin gezilmesi mümkün değildir. Ortalama yarısının temizlenerek ziyaretçilere açıldığını düşünülmektedir. Yaklaşık 85 metre yüksekliğinde olan bu yeraltı şehrinin yeryüzüyle herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. İçerinin havalandırılması ise açılan ufak deliklerle sağlanmaktadır.

Derin Kuyu Yeraltı Şehrine girdiğinizde öncelikle bu şehirde yaşayan insanların hayvanlarını bağladığı ahırlarla karşılaşırsınız. Aynı katta mutfak, ortak alan olarak kullanılan salonlar ve şaraphaneler de yer almaktadır. İkinci kata çıktığınızda erzak depoları ve kişisel odalar karşınıza çıkacaktır. Daha üst katlarda ise mezarlıklar, eğitim alanları, zindanlar bulunmaktadır. Her bir katı gezerken kendinizi farklı bir dünya içerisinde hissedeceğinize emin olabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Nasıl Gidilir?

Derinkuyu Yeraltı Şehri nasıl gidilir sorusunun yanıtı oldukça basittir. Nevşehir ile Niğde karayolunu takip ederek kolayca ulaşabileceğiniz bu bölge için; Nevşehir-Derinkuyu arası 30 km’dir. Niğde – Derinkuyu arasındaki mesafe ise 50 km’dir. Özel araç ile gidenler için Nevşehir ili Derinkuyu ilçesini işaretlemeleri yeterlidir veya aşağıdaki konumu kullanarak kolayca ulaşabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında Bilgiler

Kesin bir tarihi olmasa da milattan önce 3000’li yıllarda eski Hristiyanların yerleştiği düşünülen Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin en yoğun olarak kullanıldığı dönem, Bizans olarak işaret ediliyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nde Asur Kolonilerinin izlerine rastlanırken buraya ilk yerleşenlerin, Roma zulmünden kaçarak Kayseri’ye ve daha sonra Kapadokya’ya gelen Hristiyanlar olduğu biliniyor. Kolay bir girişi olmayan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin o dönemde Hristiyanları hem Romalılardan hem de Arap akıncılardan koruduğu da biliniyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri belgeseli izlediğinizde bu konuların işlendiğni görebilirsiniz.

Derinkuyu bölgesinde 1830’lu yıllara kadar herhangi bir yerleşim bulunmazken, 1963 yılında tesadüfen bulunan bu yer altı şehri, 1967 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Adını ise ortalama 70 metre derinliğinde olan onlarca içme kuyusundan alan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin 8 katı temizlenerek ziyarete açılmıştır. Ziyaret edilebilen bu 8 katın derinliği ise 50 metreye ulaşmaktadır. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin tüm katlarının temizlenmesi durumunda 13 kata kadar ulaşabileceği ve derinliğinin de 85 metre olabileceği düşünülmektedir. Yani Kapadokya Derinkuyu Yeraltı Şehri kaç metre şeklinde bir araştırma yapacak olursanız, paylaştığımız bu bilgilere ulaşabilir ve ortalama 85 metrelik bir derinlikten bahsedildiğini görebilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ile ilgili bilinmesi gereken en önemli nokta; ziyarete açık olan 8 katı gezmeden önce 5 metre kadar dar tünellerden geçilmesi gerekiyor. Bu nedenle kapalı alan korkusu olan kişilerin zorlanabileceği unutulmamalıdır. Ama Nevşehir Derinkuyu Yeraltı Şehri gerçekten gizemli bir bölge olduğu için Kapadokya’da görülmesi gereken yerler arasında neredeyse ilk sıradadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Katları ve Özellikleri

Derinkuyu Yeraltı Şehri gerçekten gizemini koruyan ve bölgede mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Koridor şeklinde olan giriş boyunca 5 metre ilerledikten sonra 1. kata ulaşan ziyaretçiler burada oturma odaları, şaraphane, mutfak ve ahır gibi alanları fark edecektir.

Birinci kat itibariyle dönemin şartlarında böyle bir alanın nasıl inşa edildiği henüz bilinmiyor. Ayrıca ustaca yontulan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin son derece güzel hava kanalları sayesinde havalandırıldığını gördükten sonra bir kez daha şaşırabilirsiniz. Öte yandan ikinci kata ulaştığınızda burada yine ahır ve mutfak dışında erzak depoları ve oturma odalarını görebilirsiniz. Havalandırma boşluklarının merkezi ise 3. kata konuşlanmış durumda. 3. katta bulunan Misyoner Okulu ile beraber günah çıkarma alanları, haç şeklinde inşa edilen kilise ve mezarlığı gezdikten sonra 12 metre yüksekliğindeki tavanı takip ederek 4. kata ulaşabilirsiniz.

Derinkuyu Yeraltı Şehri dördüncü kata ulaşan ziyaretçiler burada bir zindan ile karşılaşacaktır. Meşale taşıyan muhafızların koruduğu bu kat aslında güvenlik ihtiyacının en üst düzeye çıktığı alandır. Çünkü sığınma yerleri de 4. katta inşa edilmiştir. Mezarlıklar, sarnıçlar, su kuyuları ve elbette havalandırmalar da yine dördüncü katta görülen yapılardır.

Merdiven aracılığıyla 5. kata inerken yeni bir havalandırma bacasıyla karşılaşacak olan ziyaretçiler 3. kattan buraya gelen bir tünel sahanlığı da görme şansına sahip olacaktır. Havalandırma bacasının hemen ardından 7. kata doğru inen farklı bir tünel bulunuyor. Bu tünel ise 6. katı meydana getiriyor. Tünelde oyularak hazırlanan 5 farklı oda bulunurken bu odalardan 2’sinin kapısı, diğer 3 kapının çıkışını denetlemek için yapılan bir kontrol odası odasından oluşuyor. Ziyaretçiler için bir hatırlatmak yapmakta fayda var. 5. kat itibariyle ziyaretçilerin biraz zorluk yaşayabileceği unutulmamalıdır. Çünkü sadece bir kişinin geçebileceği dar tüneller, beşinci kattan sonra başlamaktadır.

Yedinci kata erişildiğinde Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin en büyük bölgesine ulaşmış olacaksınız. Burada mezarlık ve toplantı odası yer alırken kilise ve su kuyusu da bulunuyor. Ziyarete açık en son kat olan 8. katta ise havalandırma bacasının yer aldığı bir oda bulunmaktadır.

Her katı farklı bir güzellikte olan Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin tünelleri aslında 1 kişinin rahatlıkla geçebileceği şekilde tasarlanmıştır. Ancak tek kişi bile bazı noktalarda zorlanarak katlar arasında seyahat edebiliyor. Şehri yabancılardan korumak için insan boyunda hazırlanan silindir taşlar da bu yer altı şehrinde tüm dikkatleri üzerine çekiyor. Üstelik tarihte bilinen en eski akıl hastanesinin de burada olduğu düşünülüyor. Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin aydınlatılmasında ise oyuklara bezir yağı dökülerek bu ihtiyaç karşılanmıştır.

Derinkuyu yeraltı şehri harita

Detaylı haritalar gelecek……

Derinkuyu Yeraltı Şehri Giriş Ücreti Ne Kadar?

2024 yılında Derinkuyu Yeraltı Şehri giriş ücreti 100 TL olarak güncellenmiştir. 2024 yılında bu rakamın 100 TL olacağı düşünülüyor. Zaten bölgeye vardıktan sonra bu konuda güncel bilgilere anında ulaşabilirsiniz. Kültür Truzim bakanlığı bünyesinde olan bir yer olduğu için müze kart ile giriş yapılabilmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Derinkuyu Yeraltı Şehri’nin en önemli özelliği nedir?

Toplamda 85 metre derinliğe sahip olduğu düşünülen bu yer altı şehrinin 8 katı ziyarete açıktır. Bu katlarda birbirinden farklı odalar, toplantı salonları, kilise, şarap mahsenleri ve benzeri yapılar bulunmaktadır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Efsanesi

Derinkuyu Yeraltı Şehri ile ilgili çok sayıda efsane bulunmaktadır.  Efsanelerinin en çok bilineni ise yeraltı şehrinin melekler tarafından yapılmış olmasıdır. Bu efsanenin altında İse Derinkuyu Yeraltı Şehrinin inşa edildiği dönemde yapılmasına akıl sır erdirilemiyor olmasıdır. Bu nedenle altında efsanevi hikayeler aranmaktadır. Efsaneye göre melekler Derinkuyu ilçesine gelmiş ve burayı çok beğenerek burada yaşamaya başlamıştır. Ancak arkasından kötü niyetli cinler gelmiş ve onlara musallat olmuştur. Melekler ise kendilerini korumak için bu yeraltı şehrini inşa etmiş ve burada yaşamaya başlamışlardır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri ziyarete açık mı?

Yaz dönemi olan 1 Nisan – 1 Ekim tarihlerinde saat: 10.00 – 17.00 arasında, Kış Döneminde ise 1 Ekim – 1 Nisan tarihleri Saat: 08.00 – 17.00 arasında ziyaretçilerine açıktır. Sadece Pazartesi günü kapalıdır.

Derinkuyu Yeraltı Şehrini kim (kimler) neden yaptı?

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin Hititler tarafından kurulduğu düşünülüyor. Ancak bazı arkeologlar bu şehrin 8. yüzyıl ile 12. yüzyıl arasında kurulduğu görüşüne sahiptir. Yeraltı şehrinin ilk kuruluş yapımı olarak Hristiyanların II.yüzyılda Roma imparatorluğunun zülmünden kaçmak saklanmak için yapıldığı bilinmektedir. Yeraltı şehrinin girişleri gizlenmiş, içeride uzun zaman kalabileceklerini düşündükleri için yeraltının içerisine şarap imalathanesi, manastır kilise, su kuyuları, havalandırma delikleri yapılmıştır.

Derinkuyu nereye bağlı?

Derinkuyu, Nevşehir iline bağlı olan 7 ilçeden birisidir. Nevşehir Merkeze uzaklığı yaklaşık 30 km kadardır. Nevşehir kapadokya bölgesi içinde yer alan Derinkuyu Nevşehir’in bir ilçesi olarak 2021 yılına göre 20.786 nufüsüna sahiptir.

Derinkuyu yeraltı şehri kaç katlı ?

Kapadokya Derinkuyu yeraltı şehri jeolojik yapısı nedeniyle II.yüzyıl Roma imparatorluğu dönemine dek gelen antik yerleşim yeri 8. kattan oluşmaktadır. Sekiz kat kurulan yeraltı şehrinin girişleri gizli yapılmış roma zülmündan saklanmak kaçmak için oluşturulmuştur.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Müzekart

Derinkuyu Yeraltı Şehrinin ziyaret saatleri mevsime göre değişiklik göstermektedir. Yaz ya da kış olduğu fark etmeksizin açılış saatleri 8.00 olarak belirlenmiştir. Ancak kış aylarında 17.00’da kapanan müze yaz aylarında 19.00’a kadar açık kalmaktadır. Pazar günü dahil haftanın her günü ziyarete açıktır. Derinkuyu Yeraltı Şehrinin giriş ücreti yıllara göre değişiklik gösterebilmektedir. Ancak müze kart geçerli olduğunu aklınızda bulundurmalısınız. Eğer bir müze kartınız bulunmuyorsa girişte yer alan gişeden müze kart çıkartabilirsiniz. Bir İş Bankası kredi kartınız bulunuyorsa bir ay boyunca bu kartı müze kart olarak kullanabileceğinizi de unutmamalısınız. Kartınızın ilk kullanımından itibaren bir aylık süreniz başlayacaktır.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Ne Zaman Keşfedildi?

İnşa tarihi binlerce yıl önceye dayanıyor olsa da keşfedilmesi Derinkuyu Yeraltı Şehrinin keşfedilmesi 1963 yılında gerçekleşmiştir. Yapılan çalışmalar sonrasında 1967 yılı itibariyle ziyaretçilere açılmıştır. Günümüzde hala tüm katlarına ulaşılamamıştır. Bütün katları açıldığında ortaya 12 kat çıkacağı tahmin edilmektedir.

Derinkuyu Yeraltı Şehri Fotoğrafları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.