Avanos Gezilecek Yerler

Avanos Gezilecek Yerler, Neyi Meşhur, Ne alınır, PeriBacaları, Gölü Gezi Rehberi

Avanos gezi rehberi yazımızda sizlere Avanos gezilecek yerler başta olmak üzere Avanos tarihçesi, Avanos nasıl gidilir ve Avanos nerede gibi önemli soruların yanıtlarını cevaplıyacağız. Bölgeye ulaşan yerli ya da yabancı turistlerin mutlaka görmek istediği Avanos tarihiy ile dikkat çekiyor. Katılacağınız turlar ile beraber rehberlerden detaylı bilgiler alabilirsiniz. Avanos ile ilgili bilmeniz gerekenleri de yazımızın devamından takip edebilirsiniz.

Avanos gezi rehberinde Avanos’u gezmeye başlamadan önce bölgede çok güzel kahvaltı ve yemek salonlarının olduğunu söylemekte fayda var. Yöresel peynirleri kahvaltıda tadabilir, Balıkesir’den gelen zeytinyağı ve zeytinin en güzel halini bulabilirsiniz. Her zaman doğal bir kahvaltının sunulduğu Avanos’ta konaklama alternatifler de yer alıyor. Eski taş ev pansiyonlarının yanı sıra restorasyon edilmiş evler, tarihi Rum evleri ya da mağaradan evlerde kalabililirsiniz. Avanos kamp yapılacak yerlerini de bünyesinde barındırıyor. Şimdi Avanos gezilecek yerler konusunda biraz daha farklı detayları sunarken bu bölgenin gerçekten görülmeye değer olduğu, kiliseleri, tarihi evleri, manastırı, vadisi ve kervansarayı ile her zaman dikkat çektiği unutulmamalıdır.

Avanos Nerede, Avanos Yol Tarifi, Nasıl Gidilir

Avanosta Nerelerde Gezilir Avanos Gezilecek Yerler
  • Belha Manastırı
  • Tarihi Avanos Evleri
  • Güllüdere Kilisesi
  • Çavuşin
  • Çeç Tümülüsü
  • Saruhan Kervansaray
  • Dereyamanlı Kilisesi
  • Lahit Mezar
  • Özkonak Yer altı Şehri
  • Zelve Vadisi
  • Paşabağı
  • Güray Müze
  • Chez Galip
  • Çanak Atölyeleri şeklindedir.
Tarihi Avanos Evleri

Bölgedeki pek çok mimarinin temeli aslında Selçuklular zamanında atılmaya başlanmıştır. Buradaki ilk eser Saruhan Medresesidir. Daha sonra Alaaddin Cami ile beraber çok sayıda eser inşa edilmiştir. Eski zamanlarda bu bölgede bitkisel ve geometrik süslemelerle taş evler inşa eden Türkler’den günümüze 50 ile 60 arasında tarihi ev gelmeyi başarmıştır. Tarihi Avanos Evleri de bu bölgede görülmesi gereken yerlerdendir.

Bölgedeki en dikkat çeken ev, Zafer Sokak’ta bulunan Doktor Hacı Nuri Bey’in konağıdır. Kapadokya evlerine özgü bir mimariyle inşa edilen bu ev 3 kattan oluşmaktadır. Daha önceleri pek çok dizi ve sinema filminin çekildiği bu ev daha sonra bir eğitim kurumu olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Tarihi Avanos Evleri arasında Yukarı Mahalle İlyas Sokak’taki Ahmet Benzer Evi ve yine aynı mahalledeki Çarşı Sokak’ta yer alan Tevfik Körükçü Konağı da günümüze ziyaret edilebilen yapılardandır. Tevfik Körükçü Konağı ile Ahmet Benzer evi, 2 katlı ve avlusuz olarak inşa edilmiştir.

Orta Mahalle Cerit Sokaktaki Hikmet Cingi Evi ile Alaaddin Hamamının hemen bitişiğinde yer alan Mustafa Erdil Evi de günümüzdeki Tarihi Avanos Evleri olarak ziyaret ediliyor. Hikmet Cingi Evi aslında en eski Avanos yapılarındadır. Çünkü içerisinde bir su kuyusu bulunuyor ve bu özelliği ile diğer evlerden ayrılıyor.

Avanos Sallanan Köprü- Asma Köprü

Avanos’un simgelerinden birisi haline gelmiş olan Sallanan Köprü 1973 yılında inşa edilmiştir. Yaklaşık 200 metre uzunluğundadır.  Tahtadan yapıldığından dolayı araç geçişine izin verilmez. Yalnızca yayaların Kızılırmak üzerinden yürüyerek karşıya geçmelerini amaçlayarak yapılmıştır. Ayrıca Türkiye’nin en uzun ikinci asma köprüsü olma unvanını da almıştır.

Avanos’un Sallanan Köprüsü’nün popülerleşmesinin bir nedeni de yıllardır süre gelen dilek dileme geleneğidir. Köprünün kenarlarına kilit asılarak gerçekleştirilen dilek tutma sonrasında bu kilitlerin nehre düşmesiyle birlikte dileklerin gerçekleşeceğine inanılır.

Avanos Peri Bacaları

Avanos’ta da peri bacaları vardır. Ancak peribacaları denildiğinde ilk akla gelen Ürgüp ve Göreme kadar popüler değildir. Avanos genellikle sessiz sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin uğrak noktasıdır. Turistler tatil sürecinde çevredeki güzelliklerle peribacalarını da görebilirler.

Avanos peribacaları ise; Zelve Vadisi’nde bulunur. Avanos’a yaklaşık 3 km uzaklıkta bulunan vadiye özel aracınız ya da toplu taşıma ile ulaşmanız mümkündür.

Belha Manastırı

Özkonak Beldesinde bulunan Belha Manastırı, Avanos’a sadece 15 km uzaklıktadır. Romalılardan kaçan ilk Hristiyanlar tarafından kurulan bu manastırda erkek ve kız öğrenciler için ayrılan eğitim bölümleri yer almaktadır. Ayrıca zindanlar, mutfak, gözetleme kulesi, hamam ve yine farklı eğitim bölümleri, Belha Manastırını oluşturmaktadır.

Avanos Güllüdere Kilisesi

Avanos gezilecek yerler arasında bulunan Güllüdere Kilisesi, Çavuşin Köyü’ne 2 km uzaklıktadır. Güllüdere Vadisi’nin sol kolunu takip ederek ulaşabileceğiniz bu kilise dik bir yamaçta inşa edilmiştir. Figürlerinde Hz. İsa ile beraber İncil yazarlarının yer aldığı bu tarihi kilisenin geçmişi de çok eski yıllara dayanmaktadır.

Avanos Çavuşin Köyü

Avanos’tan Göremeye doğru ilerlerken sol kısımda kalan ve kayaların içine oyulmuş evleriyle dikkat çeken Çavuşin Köyü de Avanos gezilecek yerler arasındadır. Burada Vaftizci Kilise, Güvercinlik Kilisesi ve Çavuşin Kilisesinin mutlaka görülmesi gerekir.

Çeç Tümülüsü

Avanos’un 15 km kadar güneybatısına düşen Çeç Tümülüsünün yüksekliği ortalama 30 metredir. Arkeolojik gizemini korumaya devam eden bu bölgeyle ilgili yapılan tahminlerde tümülüsün bir Bizans Kralına ait olduğu düşünülmektedir.

Avanos Saruhan Kervansaray

Saruhan Kervansaray, Avanos’un 4 km güneydoğusunda yer almaktadır. 1249 yılında inşa edilen bu yapının mimarisinde kesme taşlar kullanılmıştır. Taşların rengini ise sarı, devetüyü rengi ve pembe gibi renkler oluşturmuştur. Tek kat olarak inşa edilen bu yapının giriş kapısı son derece heybetlidir. Üst kısmı açık ve kenar bölgelerinde odalar yer alan kervansarayın avlusu da görülmeye değerdir. 1991 yılında restore edilen Saruhan Kervansaray, bu özellikleri nedeniyle Avanos gezilecek yerler arasındadır.

Avanos Dereyamanlı Kilisesi

Dereyamanlı Kilisesi çok eski tarihlerden günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Bölgeye ulaşan dini grupların ibadetine de açık olan bu kiliseye Avanos’tan 1 km batıya doğru ilerleyerek gidebilirsiniz.

Avanos Lahit Mezar

Lahit mezar, Avanos’ta tesadüfen bulunmuş ve Kayseri Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. Ne yazık ki bulunduğu ilk dönemlerde mezar içindeki kalıntılar çalınmıştır. 1971 yılında bulunan bu lahit ile ilgili yapılan araştırmalara bakıldığında, saçları kınalı bir kadına ait olduğu söylenmektedir.

Avanos Özkonak Yer Altı Şehri

1972 yılında keşfedilen ve 4 kattan oluşan Özkonak yer altı şehrinin milattan önce 400’lü yıllarda inşa edildiği düşünülmektedir. O dönemde barınma ihtiyacını en iyi şekilde karşılamış olan bu yer altı şehri aslında günümüz mimarisindeki pek çok detayı barındırıyor. Uygun şekilde oyulan odacıklar, geniş odalara bağlanan dar tüneller, tırhız taşları ve taşların üzerinden savunma yapmak amacıyla tasarlanan küçük delikler, dönemin önemini gözler önüne sermiştir. Ayrıca düşmanların görmemesi için tasarlanan kılcal kanallar ile uzun süreli barınmada havalandırma görevi gören kanalların da Özkonak yer altı şehrinin en önemli özelliklerinden biri olduğu unutulmamalıdır.

Özel aracınızla ya da belediye otobüsüyle buraya kolayca ulaşabilirsiniz. Çok sayıda höyük ve mağarayı da görebileceğiniz Özkonak yer altı şehri, Avanos’un sadece 13 km kuzeyinde yer alıyor.

Zelve Vadisi

Avanos’un 3 km güneyindeki Zelve Vadisi pek çok kiliseyi bünyesinde barındırıyor. Ayrıca bölgenin birbirinden güzel peri bacalarını da bu vadiye çıkarak seyredebileceğinizi unutmayın. 9. yüzyılda Hristiyanlığın önemli bir dini merkezi olan Zelve Vadisi ayrıca rahiplerin dini bilgileri ilk öğrendiği yer olarak tanınmıştır. Buradaki Üzümlü, Geyikli ve Balıklı Kiliseleri de mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır. Öte yandan buradaki mağaralarda 1924 mübadelesine kadar olan süreçte Rumlar yaşamıştır. Rumlar’ın Yunanistan’a gitmesiyle beraber Türkler yerleşmiştir. Ancak 1952 yılına gelindiğinde kayalardaki tehlikeler göz önüne alınarak tamamen boşaltılmıştır.

Zelve Paşabağı

Avanos gezilecek yerler arasında olan Paşabağı’nın diğer adı Keşişler Vadisi olarak adlandırılmaktadır. 2 ve 3 başlı peri bacalarının yer aldığı bu bölgenin tam ortasında ise antitetik haçlar bulunuyor. Çok gövdeli çok başlı peri bacalarını da görebileceğiniz bu bölgede ocak oyuntuları ve küçük odacıkları ziyaret edebilirsiniz. Avanos’un 3 km güneyinde bulunan Paşabağı’na yürüyerek kısa sürede ulaşılabiliyor.

Çanak Atölyeleri

Avanos’un tarihi dokusuna şahitlik edeceğiniz Çanak Atölyeleri, kayalara oyulan mağaraların içinde yer almaktadır. Burayı ziyaret eden turister ayakla döndürülen işliklerin yeni şeklini izlerken diğer yandan yaratıcılığını göstermeye başlayabiliyor.

Avanos Gezilecek Yerler Haritası

  • 1- Çanak Atölyeleri
  • 2- Dereyamanlı Kilisesi
  • 3- Güray Müze
  • 4- Chez Galip
  • 5- Saruhan Kültür ve Kongre Merkezi
  • 6- Paşabağları Müze ve Örenyeri
  • 7- Çavuşin
  • 8- Ayvalı Kilisesi
  • 9- Haçlı Kilise
  • 10- Zelve Vadisi
  • 11- Özkonak Belha manastiri
  • 12- Özkonak Yeraltı Şehri

Avanos’un Neyi Meşhur?

Avanos’u gezmeye gelen yerli ve yabancı turistler bölgenin neyinin meşhur olduğunu araştırmaktadır. Bu doğrultuda gezilerini planlar ve bölgeden hatıra olması için hediyelik alabilirler.

  • Avanos denildiğinde akla ilk olarak çanakları gelir. Üstelik bu atölyelerde yalnızca hediye ürünler satılmaz. Dilerseniz siz de kendi çanağınızı kendiniz yapabilirsiniz. Eğer Kapadokya’ya yolunuz düştüyse bu deneyimi mutlaka yaşamalısınız.
  • Avanos, üzüm bağları ile meşhur bir ilçedir. Bölgede çok sayıda bağ bulunur. Dilerseniz bu bağları gezebilir ve üzümden üretilen hediyelikler satın alabilirsiniz. Ayrıca bölge halkının kendi yaptığı şarapların tadına bakabilir ve hediyelik şarap almayı düşünebilirsiniz.
  • Avanos’un geçim kaynakları arasında çömlekçilik olduğundan dolayı ilçede çömlekle yapılan yemekler de meşhurdur. Özellikle Kapadokya’nın ambiyansını yansıtacak işletmeleri tercih edebilir ve çömlek kebabının tadına bakabilirsiniz.

Avanos’tan Ne Alınır?

Kapadokya geziniz sonrasında kendiniz ve sevdikleriniz için hediye almak istiyorsanız Avanos’un meşhur hediyeliklerine göz atabilirsiniz.

  • Çömlek ve seramik, Avanos’ta alabileceğiniz en ideal hediyelerden birisidir. Uzun yıllardır el emeği seramik ve çömlekler üretilen Avanos’ta çömlek atölyeleri de bulunur. Burada almak istediğiniz ürünleri seçebilir ve dilerseniz kendi ürünlerinizi kendiniz de yapabilirsiniz.
  • Avanos’ta şarap alabileceğiniz mahzenler mevcuttur. Burada bölgede yetişen üzümlerden üretilen şarapların tadına bakabilirsiniz. Kendiniz ve sevdikleriniz için el yapımı şaraplar alabilirsiniz.
  • Avanos, halıcılık ve kilimcilik açısından da zengindir. Özellikle otantik bir otelde konaklamak istiyorsanız yerlerde ve duvarlarda el dokuması materyallere rastlayabilirsiniz. Bu ürünlerden hediyelik de alabilirsiniz.

Avanos Nasıl Bir Yer?

Avanos, Kızılırmak nehrinin çevresine kurulmuş sevimli bir ilçedir. İlçeye ilk adım attığınız andan itibaren kendinizi buraya ait hissedeceksiniz. Nehrin çevresinde yer alan küçük dükkanlar ve esnafların sıcakkanlılığı modern yaşamın stresinden arınmanıza yardımcı olur. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında nehir üzerinde yapılan gondol turlarını görebilirsiniz. Tura katılmasanız dahi ortama kattığı sıcaklığa bayılacaksınız.

Kapadokya kültürünü son derece başarılı yansıtan işletmeler sayesinde ise; geziniz dolu dolu geçer. Avanos’ta bulunan mekanların büyük bölümü Kapadokya’ya özgü taşlardan inşa edilir. Ayrıca kayaların içerisine oyulmuş restoran ve oteller de görebilirsiniz.

Avanos’ta Nerede Kahvaltı Yapılır?

Avanos’ta kahvaltı yapabileceğiniz çok sayıda mekân mevcuttur. Tercih edeceğiniz işletmeye karar verirken mümkün olduğunca bölgede yetiştirilen bitki ve hayvanlardan yapılan ürünlerin kullanıldığı mekanları tercih edebilirsiniz. Üstelik Avanos’ta lezzetlerini deneyimlerken manzarası ile de ruhunuzu doyuracak pek çok mekân bulabilirsiniz. Ancak bölgede yöresel lezzetler yok denilecek kadar azdır.

  • Akhal-Teke Binicilik Merkezi, Avanos’ta kahvaltı yapabileceğiniz en değişik mekanlar arasında yer alır. At yetiştiriciliği yakan bu işletmede atları görebilir ve binicilik eğitimi alabilirsiniz. Ayrıca at turları da düzenlenmektedir. Çocuklarınız doğanın tadını çıkarıp oyun oynarken siz de tamamen doğal ürünlerle hazırlanan kahvaltının tadını çıkarabilirsiniz. Serpme kahvaltı da oldukça zengin seçenekler bulunur. Ekstra olarak ilave sipariş vermeniz de mümkündür.
  • Fatıma’nın Sofrası, Avanos’ta bulunan küçük ama sevimli işletmelerden birisidir. Ürünlerin tamamı el yapımıdır. Dilerseniz kahvaltı dilerseniz yemek için tercih edebilirsiniz.
  • Kıyı Cafe, Kızılırmak Nehri’nin etrafında konumlanmış işletmelerden birisidir. Muhteşem bir manzara sahiptir. Yeşil ile mavinin birleştiği bu işletmede zamanın nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Üstelik mekânın menüsü de son derece zengin.
  • Newmix Cafe, sunduğu otantik ortam ile Kapadokya ruhunu son derece başarılı bir şekilde yansıtmadadır. Mağara restoran konseptine sahiptir. İç mekânda bulunan ahşap ayrıntılar ise; mağara ile muhteşem bir bütünlük sağlamıştır.
  • Acr Panoroma Restaurant, günün her saatinde ziyaret edebileceğiniz harika bir manzara sahip olan mekanlardan birisidir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında mekânın terasını tercih edebilirsiniz. Doğal ürünlerle karnınızı doyururken sevdiklerinizle keyifli zamanlar geçirip anılar biriktirebilirsiniz.
Avanos Hakkında Kısa Soru Cevap
Avanos, Nevşehir Arası Kaç Km?

Avanos ile Nevşehir merkez arası yalnızca 17 km’dir. Bölgeye özel aracınızla geldiyseniz 15 dakika gibi kısa bir süre içerisinde yolu almanız mümkündür. Ayrıca Kapadokya’ya uçakla geldiyseniz Kapadokya Havalimanı ile Avanos’un arası 35 km’dir.
Nevşehir merkezden kalkan minibüsleri kullanarak Avanos’a rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz mesafe kısa olduğundan taksi de kullanabilirsiniz. Havalimanı’ndan ulaşım içinse genellikle transfer servislerinden faydalanılır.

Avanos’un Kaç Köyü Var?

Avanos, Nevşehir’e bağlı sevimli bir ilçedir. Ayrıca kendisine bağlı 18 adet de köy bulunur. Köylerin toplam nüfusu, Avanos’un nüfusundan daha fazladır. Özellikle Çavuşin ve Zelve köyleri hem yerli hem de yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Siz de Avanos geziniz esnasında Çavuşin köyünde yer alan kiliseleri gezebilirsiniz. Ayrıca Zelve Vadisi, Avanos’un peri bacalarına sahip olan tek alanıdır.

Avanos Gezilecek Yerlerin Fotoğrafları

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.