Ortahisar Kalesi

Ortahisar Kalesi Tarihi, Nerede Yol Tarifi Kale Giriş Ücreti 2024

Ortahisar kalesi oldukça eski bir Kapadokya kasabası olan Ortahisar’da yer almaktadır. Bölgenin en büyük Peri bacasına sahip olan kalesi ile ünlü bir bölgedir. Yerleşim tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Ortahisar 11.yüzyıla kadar geriye gitmektedir. Anadolu’ya Orta Asya’dan göç edilmeye başlanıldığında Horasan’dan gelen Özbek Türkleri burada 9 ayrı ev yapmıştır. Bu dokuz ailenin yaptığı evlerle birlikte Ortahisar kasaba haline gelmiş ve bu şekilde ilk yerleşen insanlar da bu dokuz aile olmuştur.

Ortahisar Tarihi

Ortahisar bölgesi tarihi açıdan çok fazla medeniyete şahitlik etmiş olan bir bölümdür. M.Ö. 1500’lü devirlerde Etiler, 1200’lerde Frigyalılar 657 yılında Likyalılar ve Persler hakim olmuşlardır. Sonrasında Roma ve Bizans hakimiyetine girmişlerdir. 1916 yılında bir kasaba haline gelmiştir. Kapadokya bölgesi içerisinde turizme açılan ilk bölümlerden biridir. Bu bölge 1071 yılında yapılan Malazgirt Savaşı ile birlikte Türklerin olmuştur. Birçok medeniyet görmesi nedeni ile kültürel ve tarihi olarak oldukça zengin bir bölgedir. Ortahisar Kalesi tarihi de Etiler’e kadar dayanmaktadır. İlk o zamanlar oyulmaya başlanmıştır. Sonrasında da Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından sığınak olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Ortahisar Kalesi Özellikleri

Bulunduğu kasabanın adı ile özdeşleşmiş olan Ortahisar Kalesi Kapadokya bölgesi içerisinde en büyük peribacası olarak anılmaktadır. Tıpkı bir Babil kulesi gibi yükselmekte olan bu kale dünyanın çok katlı yerleşim yerleri içerisinde ilk bilinenlerdendir. Bu nedenle oldukça büyük bir öneme sahiptir. İpek Yolu kervanlarının uğrak yerlerinden biri olmuştur. Kalenin üç yanı dik vadilerle çevrili haldedir. Kalede yer alan kayalar savaş dönemlerinde sığınma ve korunma amaçları ile kullanılmıştır. Bu amaçla kullanılabilmek için ilk olarak Etiler tarafından oyulmaya başlanmıştır. Sonrasında da Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar tarafından oyularak kullanılmaya devam edilmiştir. Her bir medeniyet sığınak olarak kullanmaya devam etmiştir. Kasabanın ilk yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

Kasaba içerisinde ilk yerleşim yeri bu kalede olmuştur. Sonrasında da nüfus fazlalaştıkça yamaçlardan aşağılara doğru basamaklar halinde inmekte olan iki katlı evler inşa etmeye başlamışlar. Bu şekilde nüfus artmış ve bölge bir kasaba haline gelmiştir.

Ortahisar Kalesi Osmanlı Dönemi

Nevşehir’de yer alan Ortahisar kalesi 1470 yıllarında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır. Kalenin doğu tarafında var olan manzarasından görülmekte olan bir başka kale daha bulunmaktadır. İshak Paşa Kalesi’ne küçük Ortahisar Kalesi adı da verilmektedir. Fatih Sultan Mehmet Karaman meselesini çözebilmesi amacı ile İshak Paşa’yı bölgeye göndermektedir. İshak Paşa bölgeye ayak basar basmaz Temenni Tepesi’ni almak isteyecektir. Sonrasında da sıra Ortahisar kalesi’ne gelecektir. Fethetmek istediğinde halk Paşa’ya karşı olarak korunmaya geçecektir ve kalenin giriş ve çıkışlarını koca değirmen taşları ile kapatacaklardır. İshak Paşa bu şekilde kaleyi alamayacağını fark eder ve askerlerine tünel kazdırmaya başlar. Bu yollardan geçerek kaleyi fetheder. Bölgede yer alan Uçhisar Kalesi ile karşılaştırıldığında Ortahisar kalesi çok daha küçük gelebilmektedir. Ancak çok daha dik başlı bir yapıya sahiptir. Bu kaleye yabancılar şato adını vermişlerdir. 1200 metre rakımı ve 86 metre yüksekliği ile büyük bir görkeme sahiptir. Ortahisar Kalesi’nin kuzeyden yere mesafesi ise 80 metre şeklindedir. Güneyden mesafesi ise 110 metreyi aşabilmektedir. Kalenin içerisinde birbirleri ile bağlantılı olan tüneller bulunmaktadır. Bu tüneller odalara ve koridorlara sahiptir. Tepesine merdivenle çıkmak oldukça zor olabilmektedir. Eski köyler ve vadiler manzaralarıyla kişilere görsel bir şölen sunmaktadır. Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan turlarda detaylı bir şekildeOrtahisar kalesi hakkında bilgi alabilmek mümkündür.

Ortahisar Kalesi Nerede?

Çok eski zamanlarda oyularak eski dönem gökdeleni olan Ortahisar Kalesi Avanos, Göreme, Ürgüp bölgelerine kuşbakışı bakabilme olanağı tanımaktadır. Sağladığı muhteşem manzara ile ziyaretçilerini büyülemektedir. Kaleyi ziyaret etmek isteyen kişiler bu efsane manzaralı Ortahisar kalesi nerede sorusunu sormaktadırlar. Ortahisar Kalesi, Ortahisar bölgesinde yer almaktadır. Bulunduğu kasabadan adını almaktadır. Ortahisar bölgesi ise Ürgüp içerisinde bulunuyor. Kale Kapadokya Ürgüp bölgesinde yer alıyor. Nevşehir merkez ile arasında var olan uzaklık 15,5 km şeklindedir. Ürgüp ve Ortahisar arasındaki mesafe ise 6,3 km şeklindedir. Ortahisar Kalesi aynı zamanda Göreme bölgesine de oldukça yakındır. Bu nedenle ziyaretçiler Göreme Açık Hava Müzesi sonrasında Ortahisar kalesi’ni görmeye gelebilmektedirler. İki mekan arasındaki mesafe ise 4 km şeklindedir. Birbirlerine çok yakın olmaları nedeni ile mutlaka ziyaret etmeden bölgeden ayrılmamak gerekir.

Ortahisar Kalesi Civarı Gezilebilecek Yerler

Kapadokya’nın yöresel özelliklerine sahip olan Ortahisar bölgesi civarında görülmeye değer olan pek çok mekan bulunmaktadır. Bu tarafa yolculuk yapan kişilerin bu mekanları da gezmeden ayrılmamaları gerekmektedir. Pek çok doğal güzellik, tarihi dokulara sahip olan mekanlar bu bölgede yer almaktadır. Yüzyıllar boyunca medeniyetlere eşlik etmiş olan Ortahisar bölgesi zengin manastır yaşamının izlerini taşımaktadır. Ortahisar kiliseleri ile birlikte bu durum çok daha net bir şekilde görülebilmektedir.

Harim Kilisesi, Tavşanlı Kilise, Cambazlı Kilise, Sarıca Kilise, Balkan Deresi Kiliseleri, Üzümlü Kilise, Hallaç Dere Manastırı gibi pek çok farklı kilise yer alıyor. Bu bölgeye yapılan ziyaretlerde bu birbirinden özel kiliseler de mutlaka gezilmelidir.

Bölgede yer alan doğal güzelliklere sahip olan vadiler merak ediliyorsa Ürgüp Mustafapaşa yolu üzerinde sağda kalan Pancarlık Vadisi ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Bu vadi üzerinde Kepez ve Sarıca kiliseleri yer alıyor. Kişiler bu noktada düzenlenen bisiklet turlarına katılabilir. Balonlarla birlikte de vadiler görüntülenebilmektedir.

Etnografya Müzesi de Ortahisar bölgesinde ziyaretçilere açılmıştır. Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan müze de mutlaka gezilmesi gereklidir. Müzede tüflü kayaların işlenmesi, halı dokumacılığı gibi çeşitli yöresel işlerin özelliklerini görebilmek mümkündür.

Ortahisar Kalesi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kendisine özgü kuşbakışı manzaraya sahip olan Ortahisar Kalesi giriş ücreti 2024 yılı için değişiklik gösterebilmektedir. Ancak oldukça ucuz ücretlendirmeler yapılmaktadır. Ortahisar Kalesi Ortahisar Belediyesi tarafından işletilmektedir. Bu nedenle ücretlendirme yapılmaktadır. Belediye tarafından işletildiği için bu bölgede Müzekart geçerli değildir. Kişiler ücretlendirmeye göre gezi düzenleyebilmektedirler. Ortahisar kalesi 2024 yılı giriş ücreti 50 Tl olarak belirlenmiştir.

Ortahisa Kalesi’ne Nasıl Gidilir?

Ortahisar kalesi yol tarihi ziyaret etmek isteyen kişiler tarafından merak edilmektedir. Ziyaretçiler yol tarifine göre gezi planlaması gerçekleştirmektedirler. Kale etrafında yer alan başka mekanları da gezebilmek için böyle bir planlama yapılması gereklidir. Ortahisar Nevşehir’in Ürgüp bölgesine bağlıdır. Ürgüp bölgesi içerisinde yer alan Ortahisar kasabasında kale yer almaktadır. Bu kale Göreme, Ürgüp ve Avanos bölgelerine kuşbakışı bir şekilde bakabilmeyi sağlamaktadır. Oldukça özel bir manzaraya sahip olması nedeni ile hem yerli hem de yabancı turistleri kendisine çekebilmiştir.

Nevşehir üzerinden Ortahisar kalesi’ne gidebilmek için Ürgüp ve Göreme’den kalkan otobüsler kullanılabilir. Bu şekilde oldukça ucuz bir şekilde yolculuk yapabilmek mümkün olmaktadır. Kişisel araçlar ile birlikte gezi yapılmak isteniyorsa bu durumda da ilk olarak Ortahisar Tepebaşı Meydanı’na varılmalıdır. Burada aracı park edip yürüyerek kaleye ulaşabilmek mümkündür. Ortahisar kalesi bilgi alabilmek için profesyonel rehberler eşliğinde yapılan turlar son derece yararlı olacaktır. Rehberlerin verdikleri detaylı bilgiler ile birlikte geziler çok daha anlamlı bir hale gelebilecektir.

Ortahisar Kalesi Yol Tarifi

Kapadokya Ortahisar Kalesi yol tarifi Google maps ile kolay bir şekilde Ortahisar kalesine ulaşabilirsiniz.

Uçhisar Kalesi

Kapadokya bölgesi peribacaları ve doğal oluşmuş yapıları ile dikkat çekmektedir. Bu yapıların en belirgin ve en büyüğü olan uçhisar kalesi bölgenin zirvesi olarak geçmektedir. Uçhisar kalesi doğal yapısı ve büyük ihtişamı ile bölgenin ortasında bulunan en çok dikkat çeken bir yapıdır. Bölgede en büyük peribacası yapısı ile olması sebebiyle bu yapıya peribacası yerine kale olarak adlandırılmaktadır. Uçhisar kalesi ve ortahisar kalesi bölgenin en büyük yapıları olarak bilinmektedir.

Ortahisar Kalesi Fotoğrafları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.