Kaymaklı Yeraltı Şehri

Nevşehir Derinkuyu Kaymaklı Yeraltı Şehri Nerede, Tarihi, Giriş ücreti gibi bilgileri

Kaymaklı yeraltı şehri, Kapadokya’da gezilmesi gereken yerler arasındadır. Kişisel aracınız ile veya turlarla bölgeye gelen ziyaretçilerin uğrak noktasıdır. Yeraltı şehrinin kültür ve tarih ile iç içe olduğu unutulmamalıdır. Muhteşem bir manzara eşliğinde gezeceğiniz bu bölgenin aslında heyecan dolu bir yer olduğunu söylemekte fayda var. Yılın her döneminde yabancı ve yerli turistlerin gözdesi haline gelmiş Kaymaklı yeraltı şehrinin gizemli bir rota olduğu biliniyor. Eşsiz doğa güzelliklerine şahit olacağınız bu bölgenin her zaman merak uyandırdığı da söylenebilir. Çünkü Kapadokya gezilerinde ziyaretçiler yer altı şehirlerini gezmekte ve bölge hakkında çok sayıda bilgi sahibi olmaktadır. Restore edilerek günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Kaymaklı bölgesi hakkında yazımızın devamında Kaymaklı yeraltı şehri giriş ücreti başta olmak üzere Kaymaklı tarihi hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kaymaklı Yeraltışehri Tarihi Hakkında Bilgiler

Yeraltı şehrinin oluşumu milattan önce 3000 yılına kadar dayanmaktadır. 1500 yıllık bir gelişim süreci bulunan bu yer altı şehrinde pek çok uygarlığın izine rastlanmaktadır. Frigler, Asurlar, Hititler ve Bizans izlerine rastlanan yer altı şehri uzun ve dar tünellerle birbirine bağlanmıştır. Ayrıca Hristiyanlığın yaygın olduğu zamanlarda Müslüman Arapların bu bölgeyi işgal ettiği biliniyor. Haliyle bölgenin çok sayıda savaşa şahit olduğunu söylemekte yarar var.

Hititlerin bölgedeki egemenliğinin sona ermesiyle beraber Pers işgaline uğrayan Kaymaklı daha sonra Roma’nın bir eyaleti hlaine gelmiştir. Bu yüzden Kaymaklı’da çok sayıda yapı bulunurken yer altı şehirleri ön plana çıkmıştır. Kaymaklı Yeraltı Şehri Tarihi arapların bölgeye gelmesiyle beraber tarihi yapılarda farklılıklar yaşansa da Selçuklular ve ardından Osmanlı egemenliği ile beraber tarihi güzellikler zenginleşmiştir.

Yer altı şehirlerinin oluşmasında en önemli katkı elbette yanardağ patlamalarıdır. Patlamalarla beraber ortaya çıkan lavlar ve küller daha sonra yumuşak tüf tabakalarının oluşmasına neden olmuştur. Erozyon sonrasında bir vadi haline gelen tabakalar ise Kaymaklı yeraltı şehrini oluşturmuştur.

Kaymaklı Yer Altı Şehri Nerede?

Kaymaklı yer altı şehri, Nevşehir’e 21 km uzaklıktadır. Ihlara yolu üzerinde bulunan Kaymaklı’dan adını alan bu yer altı şehrinde pek çok uygarlığın izleri halen görülebilmektedir. Göreme’ye ise 25 km mesafede olan yer altı şehrinin Kapadokya’da gezilmesi gereken yerler arasında olduğu unutulmamalıdır.

Bölgenin Ürgüp’e olan uzaklığı 31,7 km, Avanos’ya 36,2 km, Uçhisar’a ise 25,3 km’dir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri 2024 Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kaymaklı yeraltı şehrine giriş ücreti 50 TL’dir. Ziyaretçilerini farklı dönemlerde ağırlayan bu yer altı şehri, Nisan – Ekim döneminde sabah saat 8 ile akşam saat 7 arasında ziyarete açıktır. Kasım ve Mart döneminde ise sabah 8, akşam 5 arasında ziyaret edilebilir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri ve Özellikleri

Kaymaklı yer altı şehri son derece gizemli bir alana yayılmıştır. Yer altı şehrini gezmek isteyenler 4. kat itibariyle 100 metrelik bir derinliğe inmiş olacaktır. Son derece büyük bir alana sahip olan Kaymaklı yeraltı şehrinin ortalama 5000 kişinin yaşamasına imkan verdiği unutulmamalıdır. Toplamda 8 katlı bir yapı olmakla beraber panik atak ve klostrofobisi olanların burayı gezmek için bir kez daha düşünmesinde fayda var.

Bu gizemli yer altı şehrinde çok sayıda üçgen bezirlik bulunmaktadır. Bezirliklere ise kandiller konularak aydınlatma ihtiyacı giderilmektedir. Küçük oyuklara sıklıkla rastlanırken bezir yağından adını alan kandillerle beraber Bezirhane de yer altı şehrinde inşa edilmiştir. Öte yandan Kaymaklı yeraltı şehrini gezerken işaretli alanların dışına çıkmamak gerekiyor. Bu alanların dışına çıkıldığında ziyaretçiler farklı sorunlar yaşamaya başlayabilir. Kırmızı oklar inerken, mavi oklar ise çıkarken takip edilmesi gereken işaretlerdir. Yer altı şehrinin işaretlenmesinin nedeni ise kaybolma korkusunun önüne geçmektir.

Bazı ziyaretçiler havalandırma konusunda sorun yaşayabileceğini düşünebilir. Ancak Kaymaklı yeraltı şehrinin muhteşem bir işçilikle ana havalandırma çevresine yerleştirildiği çok sayıda havalandırma deliğinin içeriye yeteri kadar hava verdiği unutulmamalıdır.

Tarihi dönemlerdeki en önemli geçim kaynağının hayvancılık olması nedeniyle Kaymaklı yeraltı şehrinin birinci katı ahır olarak kullanılmıştır. Diğer katlara hayvanların taşınmasının zor olması nedeniyle ahırlara birinci katta rastlamak mümkündür.

Kaymaklı yeraltı şehri ikinci kata ulaşıldığında mezarlık, vaftiz taşları ve bir kilisenin ziyaretçileri karşıladığı unutulmamalıdır. Kiliseyle birlikte sürgü taşı da burada dikkat çeken yapılardan biridir. Sürgü taşının o dönemde kullanılma amacı, yer altı şehrine gelen yabancıları kontrol etmektir. Üstelik sürgü taşının ortalama 500 kg ağırlığında olması, ne kadar işlevsel bir özellikle donatıldığını da gösteriyor.

Kaymaklı yeraltı şehri ortalama 10 km uzunluğundadır. Derinkuyu yer altı şehriyle birbirine bağlanan bu yapının bölge halkını korumak için çok sayıda labirent ve tünelle inşa edildiği görülmektedir. Haliyle Kaymaklı yeraltı şehrine gelenler son derece gizemli bir yolculuğa şahit olacaktır.

Kaymaklı yeraltı şehrinin 3. katında şıra haneler ile beraber yemek alanı ile şarap mahzeni bulunuyor. Şıra hane, buğday ve unun saklandığı alandır. Diğer katlara göre daha geniş inşa edilen 3. katın son derece dayanıklı olduğu da fark ediliyor. Çünkü burada taş bakır cevherinin parçalanması için andezitten yararlanılmıştır.

Kaymaklı yeraltı şehrinin en heyecan verici katı olan 4. kattaki tüneller oldukça alçaktır. Çünkü savunma ve savaş sırasında yabancıların yavaşlaması için tasarlanmıştır. Tünelin ardından mutfak, erzak deposu ve tandırın yer aldığı bir alana ulaşırken gerçekten harika bir şekilde tasarlanan tünelin ne kadar gizemli olduğunu anlayabiliyorsunuz.

Kaymaklı Yeraltışehir Konumu
Kaymaklı Yeraltı Şehri Kısa Soru Cevaplar
Kaymaklı yer altı şehri kaç yıllık?

Bu bölgenin tarihi milattan önce 3000’li yıllara dayanmaktadır. Hititler döneminde inşa edilen Kaymaklı, Roma ve Bizans dönemlerinde yer altı şehrine dönüştürülmüştür.

Kaymaklı yer altı şehri derinliği kaç km?

Kaymaklı yer altı şehrinin derinliği yani uzunluğu ortalama 10 km’dir.

Kaymaklı yer altı şehri ne zaman bulundu?

Kaymaklı kasabasında bulunan bu yer altı şehri, 1964 yılında ziyarete açılmıştır.

Kaymaklı yer altı şehri kaç katlıdır?

Kaymaklı yer altı şehri 8 kattan oluşmaktadır.

Kaymaklı yer altı şehri kaç kişilik?

Kaymaklı yer altı şehrinin toplamda 50.000 kişinin yaşamasına imkan verdiği biliniyor. Nevşehir’in ve Dünyanın en büyük yeraltı şehri neresi? sorunun cevabı olarak Kaymaklı yeraltı şehri’dir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri kimler yaşamış?

Kaymaklı Yeraltı şehrinde Roma imparatorluğunun zülmunden kaçan Hristiyanlar yaşamıştır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri müze kart geçerli mi?

Yeraltı şehri müze müdürlüğüne bağlı olduğu için Kaymaklı yeraltı şehri girişinde müzekart geçerlidir. Yıl içerisinde iki kez müzekart ile yeraltı şehrini gezebilirsiniz. Müze müdürlüğüne bağlı olan bütün yeraltı şehirlerini müzeleri ve tarihi yerleri rahatlıkla ücretsiz gezebilirsiniz.

Kaymaklı Yeraltı Şehri kaç saatte gezilir?

Kaymaklı yeraltı şehirinin içerisini gezmek yaklaşık 1 saat gibi zaman alsada konakladığınız yer olarak düşündüğümüzde kaymaklı yerlatı şehrinin oraya gidip gelinmesi içerisinin gezilmesi olarak hesap etmiş olursa bi 3 4 saatinizi ayırmanız gerekmektedir. Kapadokya’da genellikle konaklama yerleri Göreme, uçhisar, Nevşehir merkez, ürgüp gibi yerler olarak düşündüğümüzde 20 ile 30 km mesafelerde yer almaktadır.

Kaymaklı Yeraltı Şehri neden yapıldı?

Kaymaklı yeraltı şehri ve bölgedeki bir çok yer altı şehri korunma amaçlı, kendilerini güvenli tutacakları bir yer arayışı ile girişlerininde gizli olarak yaptıkları yerlerdir. Kaymaklı yeraltı şehri hristiyanlığın yayılma döneminie dek gelen Roma impatatorluğu zamanında, Hristiyanların romanın zulmünden korunmak uzunca zaman güvenli olarak durabilecekleri gizli rahat yaşayacakları bir alan olarak yapılmış ve tarihe bu şekilde kendilerinden ve yaptıkları yeraltı şehirlerinden bahsettirmektedir.

50 bin kişilik yeraltı şehri nerede?

Yeraltı şehir dediğimizde ilk aklımıza gelen bölge tabiki Kapadokya bölgesidir. Kapadokya bölgesi içerisinde bir çok yeraltı şehrini içerisinde barındırmaktadır. Bu yerlatı şehirleri arasında en büyük ve 50 bin kişiyi aynı anda içerisine alan yeraltı şehri Derinkuyu yeraltı şehridir. Derinkuyu yeraltı şehri 8 kattan oluşmaktadır ve aynı anda 50 bin kişiye kadar insan içine girebilmektedir. Bu yüzden birçok kişi bu yeraltı şehrine 50 bin kişilik yeraltı şehri olarakta bilmektedir.

Kaymaklı Yeraltı Şehri Photos

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.