Uçhisar Nevşehir

Uçhisar bölgesini hakkında aradığınız bütün bilgileri bulabileceğiniz uçhisar kategorimizdir. Uçhisar kalesi, gezilecek yerleri, tarihi alanları nelerdir.

Uçhisar İlçesi Nevşehir


Kapadokya’nın en çok turist ağırlayan bölgelerinin başında yer alan Uçhisar, en eski yerlerim yerlerinden birisidir. Binlerce yıldır farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu güzide ilçenin simgelerinden olan Uçhisar Kalesi’nin yaşanan akınlarda savunma amacıyla kullanıldığı bilinmektedir. Yıllar boyu varlığını koruyan bu kale, bölgede yapılan savaşların da bir göstergesidir.


Uçhisar’ın Tarihi

Uçhisar, coğrafi güzellikleri kadar tarihi geçmişi ile de ilgi çeken bir ilçedir. İlçenin geçmişine baktığınızda ilk çağa kadar uzandığını görebilirsiniz. Bölgede yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkan kalıntıların yanı sıra Pers dönemine ait yazılı eserler de mevcuttur.

Hitit devletinin uzun yıllar hükümdarlığını sürdürdüğü bu topraklarda Hititlere ait çok sayıda kalıntı mevcuttur. Ayrıca kültürel olarak da hala etkileri sürmektedir.

Ticari yollar üzerinde yer alıyor olması Uçhisar ve çevresinin büyük öneme sahip olmasına neden olmuştur. Bu nedenle de bölgeyi ele geçirmek isteyen devlet arasında çok sayıda savaş yaşanmıştır. Sayısız Kervansarayın yer aldığı bölgeden çok sayıda tüccar geçmiştir.

Dini açıdan da önemli bir yeri bulunan Uçhisar ’da uzun yıllar din adamları ve kesişler inzivaya çekişmiştir. Bölgede bulunan kayaların oyulması sonucunda elde edilen mağaralar yaşanan saldırılar esnasında birer sığınak olarak da kullanılmıştır. Bu nedenle kiliseler ne kadar küçük olursa olsun genellikle bir yaşam alanı şeklinde tasarlanmıştır.

  1. yüzyıldan itibaren Türkleşmeye başlamasıyla birlikte Uçhisar’a da Türkler yerleşmeye başlamıştır. Özellikle Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde büyük öneme sahip olan bölgeden savunma amaçlı faydalanılmıştır.

Uçhisar adının da ilçenin Selçuklu döneminde bir uç beyliği olarak varlığını sürdürmesinden geldiği düşünülmektedir. 1300’lü yıllarda Osmanlı devletine geçen ilçe bölgenin nahiye merkezi olarak kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminde ise; Kırşehir’e bağlanmıştır. Daha sonra Nevşehir’in il yapılması ile birlikte Nevşehir’e bağlı hale getirilmiştir.


Uçhisar Nüfusu ve Yüz Ölçümü

Nevşehir’e yalnızca 5 km uzaklıkta olan Anadolu’nun küçük ilçelerinden birisidir. Nüfusu 4000 civarındadır. 1975 yılından itibaren yapılan sayımlarda bu oranın yalnızca %60 civarında artması ise; dikkat çekicidir. 1270 metre rakıma sahip olup bölgede en yüksek ilçeler arasında yer almaktadır.


Uçhisar Geçim Kaynakları

Uçhisar, her geçen gün daha fazla popülerleşen ilçelerden birisidir. Bu nedenle halkın önemli bir kısmı turizm sayesinde geçimini sağlamaktadır. Bölgede çok sayıda işletme bulunmaktadır.

Turizmin yanı sıra tarımcılıkla geçimini sağlayanlar mevcuttur. Topraklar oldukça verimli olup ağırlıklı olarak üzüm yetiştirilmektedir. Ancak aynı zamanda patates, nohut gibi farklı tarım ürünlerini de yetiştirenler mevcuttur.

Hayvancılık bölgede önemli bir geçim kaynağı olmasa dahi küçük baş hayvancılık yapanlar mevcuttur. Çeşitli çiftlikler bulunmaktadır. Büyük baş hayvancılık ise; oldukça geri planda kalmaktadır.


Uçhisar wikipedia

https://tr.wikipedia.org/wiki/U%C3%A7hisar,_Nev%C5%9Fehir

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.