Ortahisar Nevşehir

Ortahisar Gezilecek Yerler

Ortahisar İlçesi Nevşehir

Ortahisar, Kapadokya’nın güzide bölgelerinden birisi olmasına rağmen kısa bir süre önceye kadar Avanos, Ürgüp, Göreme kadar ilgi çekmeyi başaramamıştır. Ancak bölgedeki gizli güzellikler, dokusu bozulmamış yaşam alanlarının daha fazla ön plana çıkmasıyla birlikte yerli ve yabancı turistler tarafından daha sık ziyaret edilmeye başlanmıştır.

Niğde’nin ilçelerinden birisi olan Ortahisar, nüfusun yoğun olmadığı bir bölgedir. Son derece güler yüzlü bir halkı bulunur ve misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için ellerinden geleni yapmaktadır.


Ortahisar’ın Tarihi

Ortahisar, Anadolu’daki en eski yerleşim yerlerinden birisidir. Tarihi belgelerde net tarihler bulunmamakla birlikte 12. Yüzyıldan beri bölgede yaşandığına dair çeşitli kanıtlar mevcuttur.

İlkçağdan itibaren Ortahisar ve çevresinin kimin hakimiyetinde kalacağına karar vermek için çok sayıda savaş yaşanmıştır. Milattan önce Etiler, Frigler ve Likyalıların yaşadığı bilinmektedir. Önemli ticaret yollarının üzerinde bulunması bölgenin her daim ilgi odağı olmasını sağlamıştır.

Perslerin hakimiyetini sürmelerinin ardından Romalılar tarafından fethedilen Ortahisar, Türklerin Anadolu’ya gelmesiyle birlikte ilk Türkleşen bölgelerden birisidir. Buna rağmen binlerce yıl farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığından bölgedeki yapılarda Bizans mimarisinin esintileri sıklıkla yer almaktadır.

Osmanlı döneminde öncelikle kasaba, daha sonra ise; belediye olan Ortahisar’ın ilk belediyesi de bölgenin simgesi olan Ortahisar kalesinin altında yer alır ve turistlerin ziyaretine açıktır. Eski çağlarda belediyenin önemli ihtiyaçlarının giderilmesini sağlayan bu kale doğal soğutucu depo olarak da kullanılmaktadır.

Günümüz Ortahisar halkının geçmişine bakıldığında ise; Özbek Türklerine dayandığı dikkat çekmektedir. 1071 sonrasında Anadolu’nun Türkleşmesi esnasında bölgeye yerleşen Hibe Dede ve 8 kardeşi, bölge halkının ataları olarak bilinmektedir. Ortahisar kalesinin çevresindeki mağaralara yerleşen ve kendi yaşam alanlarını oluşturan ailenin kökeninin ise; Horasan’a dayandığı tahmin edilmektedir.


Ortahisar Ekonomik Faaliyetleri

Ortahisar; özellikle soğan, elma ve patates yetiştiriciliğinin yapıldığı bir bölgedir. Tarım, bölge insanının geçimini sağlamasında önemli bir yere sahiptir. Bölgenin bağları oldukça verimli olup üzümcülükle ilgilenen kişi sayısı fazladır. Ayrıca butik şarap üretimi de yaygındır. Son yıllarda yaşanan turistlik faaliyetler nedeniyle geçim kaynağı olarak turizmi görmeye başlayan çok sayıda aile mevcuttur. Ayrıca küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır.

 

Ortahisar’a Nasıl Gidilir?

Ortahisar adını, Kapadokya’nın ortasında bulunmasından almıştır. Ürgüp ve Nevşehir’in ortasında yer alır ve ulaşım konusunda oldukça rahattır.

Eğer bölgeye kendi aracınızla gelmişseniz ya da araç kiralamışsanız yalnızca 5-10 dakika içerisinde Ortahisar’da olabilirsiniz. Ayrıca son yıllarda Kapadokya’da bisiklet kiralama hizmetleri de popülerleşmiştir. Bir bisiklet kiralayarak bölgenin belli başlı yerlerini kolaylıkla gezebilirsiniz.

Aracınız yoksa ve toplu ulaşımdan faydalanmak istiyorsanız Ortahisar dolmuşlarını tercih edebilirsiniz. Belediye önünde kalkan dolmuşlar gün içerisinde çok sayıda sefer düzenlemektedir. Sabah saat 7.30’dan itibaren Ürgüp ve Nevşehir’e dolmuşlar mevcuttur. Dolmuşlar 18.00’da sonlanmakta olup ulaşım talebinin yoğun olduğu sabah saatlerinde 15-30 dakika aralıklarla minibüsler kalkar.  Günün diğer saatlerinde ise; saat başı seferler mevcuttur.

 

Ortahisar Önemli Linkler

  1. https://tr.wikipedia.org/wiki/Ortahisar
  2. Ortahisar Belediyesi
  3. Ortahisar Gezilecek Yerleri
  4. Ortahisar Kalesi
Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.