Kapadokya Gezilecek Yerleri

Kapadokya iç anadolu medeniyetinin ilk yerleşim alanlarından bir yer olarak bilinmektedir. Kapadokya Nevşehir, Kayseri, Aksaray ve Niğde illerinin kapsadığı bir alanda yer almaktadır. Her ne kadar 4 il sınırları içerisinde desek bile Kapadokya’da görülmesi gezilmesi gereken bölgelerin %80 ni Nevşehi il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Nevşehir ilinin birçok ilçe ve beldesinde kapadokyanın doğal oluşum ve tarihi mekanlarını görebilmekteyiz. Kapadokya gezilecek yerlerin yoğunluk olarak kapsadığı yerler başta Göreme olmak üzere, Uçhisar, Ortahisar, Avanos, Çavuçin, Zelve ve Ürgüp ilçesinde bulunmaktadır. Yeraltışehirler ise yine Nevşehir’in ilçesi olan Derinkuyu ilçesinde yer almaktadır. Kapadokya bölgesini sağlık ve doğru şekilde gezmek için bölgede bulunan rehberlerden, veya hazır tur paketlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz. Bölge yürüyüş alanı olduğu kadar her bir kuytu köşe yerlerde en önemli tarihi kilise benzeri yerleri atlamadan gezip görmenizi tavsiye ederiz.

KAPADOKYA GEZİLECEK YERLERİ BÖLGE BÖLGE DETAYLI ANLATIM

1 – Kapadokya’da Avanos Gezilecek Yerler Listesi

Avanos Bölgesi Gezilecek Yerler Listesi

Kapadokya Avanos gezilecek yerler arasında berrak gölü, toprağı ve tarihi ile eşsiz bir manzara keyfi sunan yerleşim yerleri arasında yer almaktadır. Avanos sanatçı diyarı olarak tanımlanan tarihi yerler arasında bulunuyor. Geçmiş olarak MÖ. 2000’li yıllara dayandığı bilinmektedir. Avanos tarihi bölge söylenen bir rivayete göre Selçuklu ordusu kumandanlarından biri olan Evanos Bey’den adını aldığı tahmin edilmektedir.

Kapadokya Avanos’ta gezilecek yerler mimari, sanat ve tarih bakımında zengin bölgelerden oluşmaktadır. Kiliseler, manastırlar, vadiler, lahit mezarlar gibi birçok tarihi alan bulunmaktadır. Her tarihi alan ve yer farklı dinlere ve milletleri de barındırmıştır. Günümüzde daha çok turizm alanında dünya geneline yayılan ünleri ile birlikte ziyaret edilmektedir.

1- Kapadokya Paşabağı

Avanos tarihin izlerini üzerinde taşıyan yerler arasında bulunmaktadır. Avanos içinde bulunan Paşabağı birçok kişi tarafından Keşişler vadisi olarak bilinmektedir. Kapadokya peri bacaklarına benzer özellikler göstermektedir ve bir nevi Peri bacalarının oluşum yeri olarak tanımlanmaktadır. Burada da peri bacalarının mimari olarak daha ufak yapıları bulunmaktadır.
Küçük ve büyük oluşum yerleri ile oldukça dikkat çekici yerler arasında bulunuyor. Güneşin batışının izleneceği harika yerlerden biri olarak bilinen Paşabağı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

2- Kapadokya Zelve Açık Hava Müzesi

Zelve vadisi de Avanos içinde bulunan en güzel yerler arasında bulunmaktadır. Gövdeli ve sivri uçları ile Peribacaları yaygın olarak bu yer içinde bulunmaktadır. Lahit mezar ilk olarak Avanos içinde 1971 yılında bulunmuştur ve günümüzde de çok sayıda ziyaretçi tarafından ilgi odağı gelen yerlerden biri olmuştur.

Paşabağı’ndan 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yürüyerek gezilecek yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Zelve özellikle 9 ve 13.yüzyıllar arasında Hristiyanlık dinine ve milletime ev sahipliği yapan bir yer olmuştur. 15 adet büyük ve orta notlarda kiliseler bulunmaktadır. Her kilise farklı bir tarz ve mimari ile yapılmıştır.

3- Kapadokya Özkonak Yeraltı Şehri

Yaklaşık olarak 1972 yılında keşfedilen zengin bir coğrafi ve mimari yapıları ile dikkat çeken yerlerden biri olmaktadır. Yapım tarihi yapılan araştırmalar neticesinde yaklaşık olarak MÖ. 400’lü yıllara dayandığını göstermektedir. İdil Dağı yakınında bulunan eşsiz yerlerden biridir. Dağdan gelen türler bakımından da son derece zengin bir alana kurulmuştur. Eski dönemlerin izlerini yansıtan ve yeni dönemlere ilham olan nasıl yapıldığı hakkındaki gizemi hala daha araştırılan güzel yapılardan biri olmaktadır.

Farklı amaçlar için kullanıldığı da bilinmemektedir. Savunma, barınma, ısınma ve korunma gibi alanlarda da kullanılan yerlerdir. Günümüzde de mimari tasarımlara harika fikirler veren yerler arasında bulunuyor. Adından da anlaşıldığı üzere yer altına inşa edilmiştir. Dar bir alandan geçilerek geniş bir galeriye bağlanılmaktadır.

4- Kapadokya Lahit Mezar

Avanos içerisinde tesadüfen bulunan ve tarih hakkında bilgi veren yerlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Kızılırmak kenarında bulunarak günümüze kadar korunarak gelen bir yerdir. Günümüzden seneler öncesinden bulunan bu lahit mezar önemli bir tarihi alan olarak da koruma altına alınmıştır.


İçerisinde bulunan tüm bilgiler ve tarihe ait kanıtlar seneler öncesinde kapağının açılması nedeniyle çalınmış ve çoğu bilgi de kayıplara karışmıştır. Lahit mezar ile ilgili yeni kaynaklar bulunmaya ve araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. Son zamanlarda mezarın hasar görmesinden ve tahrip edilmesinden endişe duyularak Kayseri Arkeoloji Müzesi içinde sergilenmeye başlanmıştır.

6- Kapadokya Saruhan Kervansarayı

Mimarisinde diğer yapılardan farklı bir taş ve malzeme kullanımı ile yapılan mekanlardan biridir. Kesme taş kullanılarak yapılmıştır. Günümüzde de tarihi izlerini ve mimarisini başarılı şekilde koruyan yapılar arasına girmiştir. Çeşitli renkler kullanılarak yapılmıştır. Pembe ve sarı renk baskın olarak kullanılmıştır. Selçuklu dönemine ait ve Selçuklu Devleti tarafından yaptırılan son kervansaray olma özelliğine sahip yapıdır. En önemli özellikleri arasında İstanbul ile Bağdat arasında oluşan yolculuklar sırasında en güzel durak ve konaklama alanı olarak bulunmaktadır.


2000 metrekarelik alan içinde yapılan geniş mekandır. Son dönemlerde oluşan tahribat nedeniyle 1991 yılında yeniden restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır. Kapadokya tarihin her izini ve anını bu kervansaray içinde rahatlıkla görebilirsiniz. Kullanılan kesme yaşlarda genel olarak tek kat kullanılarak yapılmıştır.

7- Kapadokya Çeç Tümülüsü

Günümüzde yapılan araştırmalar ile hakkında daha geniş bilgiler bulunmak istenilen ve gizemini koruyan arkeolojik alanlardan biridir. Bir kovboy şakasına benzer bir görünüm almaktadır. Nevşehir ilinde bulunan Avanos’un yaklaşık olarak 15 km ötesinde kalmaktadır. Bir mezar olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bizans devleti dönemine ait olduğu da tahmin edilmektedir.
Çeç tümülüsü yaklaşık uzunluğu ve ölçüsü 30 metre kadar olmaktadır. Bu nedenle arkeolojik kazı yapılamayan yerlerden biridir. Gizemini korumaya devam etmektedir.

8- Kapadokya Çavuşin

Avanos sınırından Göreme’ye giderken karşınıza çıkan kaya içlerine küçük küçük oyuklar şeklinde yapılan evleri ile farklı ve yeni görünüm kazandıran yerlerden biridir. Bölge içinde çok önemli Çavuşin kilisesi de bulunmaktadır. Hristiyanlara ait izleri üzerinde taşımaktadır. Kapadokya bölgesinde tarihi mekanlar ve bölgeler arasında oldukça önemli bir yerdir.

9- Kapadokya Güllü Dere Kilisesi

Dik bir yamaç üzerine ustalıkla yapılan tarihi yerlerden biridir. 6 ile 7. yüzyıl arasında yapıldığı bilinmektedir. Kilise içinde İsa ve yanında oturan İncil yazarları yer alan figür vardır ve Hz. İsa madalyon içinde yer almaktadır.

10- Kapadokya Belha Manastırı

Özkonak beldesi içinde bulunmaktadır. 14 ile 15.yüzyıla ait olduğu bilinen tarihi yapılardan biridir. 14.yüzyıl içinde Roma savaşından ve zulmünden kaçan Hristiyan insanlar tarafından yapılmıştır. İçerisi farklı içerik ve bölmelerden oluşmaktadır. Zengin bir mimari yapısı bulunan yapılardan biridir. Belha Kapadokya Avanos içinde bulunan ve gezilecek en güzel yerler arasında bulunmaktadır. Günümüze kadar mimari ve sanat bakımından birçok kaynağa da ev sahipliği yapmıştır. Gezilmesi ve mutlaka tarihinin öğrenilmesi gereken mekanlardan biri olmaktadır.

2 – KAPADOKYA’DA GÖREME GEZİLECEK YERLERİ

Kapadokya Göreme Gezilecek Yerler Lisetesi

Kapadokya arabayla gezilecek yerler ulaşım açısından da kolay bulunması ve rahat hareket edilmesi bakımından en sık tercih edilen yerlerden biri de Göreme olmaktadır. Göreme içerisinde bulunan çok sayıda tarihi mekan ve müzeleri ile gezilmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. 6.yüzyıla ait olduğu bilinen tarihi alanlardır. Yazılı belgelerde ilk olarak Korama olarak tanımlanmıştır. Birçok farklı isimle anılmaya başlamış ve zamanla Göreme adını almıştır.


Tarih açısından oldukça eski dönemlere dayanan bir kültüre sahip olmaktadır. Yeşili ve doğası ile de gezilecek ve araştırılarak alanlardan biri haline gelmiştir. Birbirinden farklı en iyi tarihi alanları ile her dönem ziyaretçi akınına uğraşmaktadır. Taş devrine dayanan bir geçmiş içerisinde ve ardından da savaştan kaçan ilk Hristiyan kesim tarafından yerleşim yeri olmaya başlamıştır. Bazı yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar sonucunda Göreme vadisi içinde yaklaşık olarak 360 adet manastır ve kişide bulunduğu bilgisi verilmiştir. Günümüzde de Kapadokya Göreme vadisi içinde restorasyon yapılan birçok tarihi alan bulunmaktadır. Gezilecek ve görülecek yerler arasında yoğun tarih kokusu ile dikkatleri her dönem üzerine çekmeyi başaran yerlerden biri olmaktadır.

1- Kapadokya Göreme Açık Hava Müzesi

Bir açık hava müzesi olarak yüzyıllar öncesinde Hristiyanlar tarafından Kapadokya Göreme’ye inşa edilen kiliselerden biri olmaktadır. Volkanik doğal tüflerden oluşan harika bir yapı içerisinde bulunmaktadır. Büyüleyici manzarası ile de 4.yüzyıldan itibaren gününüze kadar aktarılan tarihi mekanlardan biri olmaktadır. Ana ulaşım yollarından ve tarikten uzak bir bölge içinde bulunmaktadır. Dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahiptir.


Kişiler içinde dini olarak vazifesini yerine getirmek isteyenler yada kendini dini ile baş başa bırakmak isteyenler in en iyi yerler arasında bulunmaktadır. Göreme’ye 2 km uzaklıkta bulunan yerlerden biridir. UNESCO tarafından tescillenerek UNESCO Dünya mirası olarak tanımlanan yerdir. 1950 yılında açılan ve dünyanın en büyük hava müzesi olarak da tanımlanan yerdir. MS. 4. yüzyıl ile MS. 13.yüzyıla dayanan tarihi bir geçmişe sahip izler abu müze içinde bulunmaktadır. Göreme tarihi milli parklar içinde korunmaya alınan yerlerdir.

2- Kapadokya Göreme Milli Parkı

Kapadokya gezilecek yerler listesinde bulunması gereken özel ve tarihi alanlar arasında yer alıyor. Milli tabiatı ve yeşilliği ile doğa severler için en iyi yerlerden biridir. Ziyaretçi kabulü yapılmaktadır. Doğa içerisinde farklı renklerin buluştuğu yerlerden ve parklarda biridir.

3- Kapadokya Aşk Vadisi

Aşk Vadisi Kapadokya gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken yerler arasında bulunuyor. Kapadokya denildiği zaman akla gelen en iyi ve en özel yerlerden biri olmaktadır. 2 adet girişi bulunuyor. Gün doğumu ve gün batımı farklı bir görsellik içinde karşınıza çıkmaktadır. Balon işe gezme ve balon turları da sıklıkla yapılmaktadır. Aşk vadisi birbirini seven çiftler tarafından da ziyaretçi akınına uğrayan yerlerden biri olmaktadır.


Vadi toplam uzunluğu 4900 metre olmaktadır. Bölge içerisinde çok sayıda yeşil alan ve göl bulunmaktadır. Yeni bir tarihi alan hissi yaratan özellikleri ile hem gündüz hem gece farklı bir görsellikte şölen aşk vadisi içinde yaşanmaktadır. Çok sayıda meyve ağacı da bölgeye özel bir hava katmaktadır. Birkaç sat süren yolculuk ardından dünyanın en özel ve güzel yerlerinden biri olan Kapadokya aşk vadisi içinde vakit geçirmeye başlamak mümkündür.

4- Kapadokya Kızıl Çukur Vadisi

Kapadokya Göreme içinde yer alan en güzel vadiler arasında bulunmaktadır. Adını gün batımında kızıla boyanan rengi ile almıştır. Özellikle gün batımında harika bir görüntü sunan Kızılçukur vadisi ziyaretçiler tarafındanda en sevilen yerlerden biri olmaktadır.

5- Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Kapadokya görülecek yerler arasında bulunan Göreme’ye bulunan eşsiz vadiler adasında bulunan harika bir yer olmaktadır. Kapadokya bölgesine ait en uzun ve en güzel olarak tanımlanan vadiler den biri olma özelliğini taşımaktadır. İnsanlar tarafından kayalara oyuklar oyulmuştur ve Güvercinlik haline gelmiştir. Zaman içinde oyuklara yerleşen çok sayıda güvercinin yaşadığı bir yer haline gelmiş ve bu nedenle güvercinlik vadisi olarak da tanımlanmıştır. Güvercinleri gübreleri tarım ve bağlarda da kullanılmaya başlanmış ve zengin bir yiyecek oluşumu sağlanmıştır.


Doğa işe iç içe yaşamak ve şehrin gürültülü ve kalabalık yaşamından bıkan insanlar için en harika manzara eşliğinde gün batımını izleyeceğiniz yerlerden biri olmaktadır. Yeşil tonları bu vadi içinde hakim olan renkler arasındadır. Engebeli olmayan arazisi ile hem arabayla hem de bisikletle kolaylıkla gezilecek yerlerden biridir.

6- Kapadokya Zemi Vadisi

Göreme içinde bulunan ve en çok ziyaretçi akınına uğrayan vadiler arasında yer almaktadır. Özellikle bahar aylarında çeşitli hayvanların yaşadığı en güzel vadilerden biri olmaktadır. Kuşlar, kelebekler ve daha nice hayvanlar baharı simgeleyen varlıklar haline gelmiştir. Doğası ve tarihi ile hem gezilecek hem de yaşanılacak yerler olarak da tanımlanmaktadır.


Kapadokya’da bir günde gezilecek yerler listesine mutlaka Göreme vadileri içinde bulunan Kapadokya Zemi vadisi’ni de eklemeniz gerekmektedir. Her rengin özgürce buluştuğu manzaralar eşliğinde gezilecek ve görülecek vadilerden biri olmaktadır. Vadi içinde gizli olarak bulunan kilise sayısı yaklaşık olarak 4 adet olmaktadır. Bu 4 adet kilise günümüzde de korunma altına alınmıştır. Kiliselerin tarihi olarak geçmişi yaklaşık 10.yüzyıl olarak bildirilmiştir. Vadi içinde tarihi kazılar ve arkeolojik kazılar zaman zaman devam etmiştir.

7- Kapadokya Paşabağı Vadisi

Göreme vadileri arasında bulunan ve Avanos ile Göreme yolu üzerinde bulunan vadilerden biri olmaktadır. Rahipler ve Keşişler vadisi olarak da geçmiş dönemlerde farklı isimler kullanılarak gezilen vadi haline gelmiştir. Dünyanın kalabalık ve insanları arasında bunalan ve doğa içinde yaşamak isteyenlerin uğrak yeri ve yerleşim alanı haline gelmiştir. Aynı zamanda insanların inziva ve ibadet yeri halini de almaya başlamıştır. Vadi içinde Peri bacası da bulunmaktadır. PeriBacaları Kapadokya da bulunan birçok gezilecek yer listesi içinde yer almakta olan tarihi yerlerden biridir. En iyi manzara alanlarından biri olarak da resim severler tarafından fotoğraflanacak yerler arasında ilk sıralarda bulunmaya devam etmektedir.

8- Kapadokya Kılıçlar Vadisi

İçinde çok sayıda manastırve kilise bulunan harika manzarası ile insanı büyüleyen vadilerden biridir. Kapadokya Göreme açık hava müzesi bölgesi sınırları içinde bulunmaktadır. Her mevsim farklı renkler ve manzara eşliğinde gezilecek ve görülecek vadilerden biri halini almaktadır. Vadi içinde Meryem Ana kilisesi bulunmaktadır. Bu kilise günümüzde de koruma altına alınmıştır ve farklı isimlerle de anılmaya başlanmıştır. Kılıçlar kilisesi ve Kılıçlar Kuşluk kilisesi olarak da adlandırılır. Araba ile vadi içinde hareket etmek oldukça zordur. Dağlık ve engebeli bir alana kurulum bir vadi haline gelmiştir ve sadece yürüyerek gezilecek yerler arasında bulunmaktadır.

9- Kapadokya Durmuş Kadir Kilisesi

Göreme belediyesi sınırına yakın olarak kurulan ve yapılan kilise olarak tanımlanır. Esas adı tam olarak bilinmemektedir. Bulunduğu alanın sahibinin ismi verilerek anılmaya başlanmıştır. Bizans dönemine ait olduğutahmin edilmektedir. Yapılan arkeoloji kazıları sonrasında gizli bir alan içinde bulunmuş ve zamanla da ziyaretçilerin görmesi için açılmış olan kilisedir. Etken Bizans dönemine ait olduğu bilinen ve tahmini olarak da yaklaşık 6 ile 7.yüzyıla dayandığı bilinen ibadet yerlerinden biri olmaktadır.

Kapadokya kilisesi’nden farklı bir tarihi yapıya sahip kilise olarak da bilinmektedir. Farklı bir mimari ve sanatsal yer görmek isteyenler için bu kilise en iyi yerlerden biri olacaktır. Bazilika kesme taş kullanılarak yapılmıştır ve içerisinde fresk kullanımı da yapılmıştır. En büyük kiliselerden biri olmaktadır ve Kapadokya kilisesi’nden büyük olduğu yapılan araştırmalar ve incelemeler sonucunda da kanıtlanmıştır.

10- Kapadokya Bezirhane Kilisesi

Göreme içinde bulunan kiliselerden biri de Bezirhane Kilisesi olmaktadır. Kapadokya da beziryapı imalathanesi olarak kurulan yerlerden biri olmaktadır. Bu nedenle de Bezirler kilisesi olarak da tanımlanmaktadır. Kapadokya gezilecek yerler arasında kilise mimarisi görmek isteyenler için harika tasarımları ile büyüleyen kiliselerden biridir. Kilise iç kısmında yoğun is tabakası kullanılarak içerisi bu is tabakası ile kapanmıştır. Roma sütunları kullanarak yapılmıştır ve ancak bu kullanılan sütunlardan sadece 4 tanesi günümüze kadar varlığını koruyarak gelebilmiştir.

11- Kapadokya Aziz Hieron Şapeli

Göreme sınırından Uçhisar’a giderken sol tarafta bulunan bir şapeldir. Aziz Hieron’a adanarak bu isimle anılmaya başlanmıştır. Tarihi olarak yaklaşık 3.yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. Bir mezar Şapeli de bulunmaktadır ve bu şapel dikdörtgen bir biçime sahip olarak yapılmıştır. Günümüzde ise şapelin duvarı yıkılarak yok olmuştur. Şapel içinde yapılan incelemeler sonrasında hiçbir fresk kullanımı yapılmadığı anlaşılmıştır. Kendine özgü mimarisi ve tasarımı ile tarih hakkında bilgi vermeye yardımcı olan önemli yerlerden biri olarak mutlaka görmeniz gerekmektedir.

KAPADOKYA’DA UÇHİSAR GEZİLECEK YERLER

C-) UÇHİSAR GEZİLECEK YERLERİ LİSTESİ

Kapadokya bölgesinin önemli noktaları ve alanları arasında bulunmaktadır. Tarih ve farklı medeniyetlerin en sahipliğini yaptığı bölge içinde yer almaktadır. Nevşehir ilinin 6 km kadar doğusunda bulunan eşsiz manzara temalı yerlerden biridir. Selçuklu dönemi sınırları içinde de kullanılan İpek yolu üzerine kurularak yapılmıştır. Peribacalarının görülmeye başlandığı yerden yaklaşık olarak 40 km kadar uzaklıkta bulunmaktadır. Dağlık ve engebeli ancak harika bir arazi içinde bulunmaktadır. Kayalar üzerinde ve dağ eteklerinde yer alan muhteşem coğrafyası ile  insanlar için güzellik ve manzara kokan yerlerden biri olmaktadır.


Kapadokya gezilecek yerler hakkında bilgi almak isteyenler tarafından yapılan birçok araştırma sonucunda tarih ve doğanın iç içe olarak bulunduğu yerlerden jüri olarak Uçhisar’ı da ziyaret edebilirsiniz. Bölge içinde kayalar içine oyularak yapılan evler yerleşim yeri olarak kullanılmaktadır. Birbirinden farklı mimari özellikleri ile insanı içine çeken yeşil alanların hakim olduğu yerlerden biridir. Yerleşim yerinin kuruluşu tam olarak kesin bir tarih içinde söylenememekle birlikte Kapadokya bölgesinde bulunan ve ilk geçilen kapılardan biri olarak da tanımlanmaktadır. Tarihi hakkında da günümüzde çeşitli araştırmalar yapılmaya devam edilmiştir.


Kapadokya Uçhisar içerisinde ilk Hristiyanlar olarak bilinen kesim tarafından saklanmak ve korunmak amacıyla yapılan kale bulunmaktadır. Lale ve yer altı şehirleri bakımından da en güzel yerler arasında bulunmaktadır. Anadolu Beylik döneminde de yerleşim yeri haline gelen Uçhisar o dönemlerde Uçasar olarak ifade edilmiş ve anılmıştır. 1398 yılında Yıldırım Beyazıt ve Osmanlı himayesi altına alınan yerdir. Gezilecek mekan ve tarihi alan bakımından da oldukça zengin bir yapıya sahip Uçhisar da gezilecek bölgelerin listesi içinde bulunan yerlerden bahsetmeye çalışılmıştır.

1- Kapadokya Uçhisar Kalesi

Kapadokya gezisi içinde mutlaka gezilmesi gereken yerler arasında ilk sıralarda bulunmaktadır. Savunma ve korunma amacıyla yapıldığı tahmin edilmektedir. Kalenin zirvesine ulaşmak isteyen kişiler yapılan birçok basamağı geçerek en üste varabilmektedir. Nevşehir ili içinde yer alan Kapadokya bölgesinde bulunan en üst noktalardan biri de Kapadokya Uçhisar kalesi olmaktadır. Aynı zamanda da en rüzgarlı alanlardan biridir. Güneşin barış anında ortaya çıkan kızıllığı ile Uçhisar Kalesine biraz uzaklıkta bulunan Peri bacalarını görmek ve kırmızı renge bürünerek harika görüntü ortaya çıkardığını izlemek muhteşem bir duygu olmaktadır.


Uçhisar kalesi farklı isimlerle de anılan ve tarih hakkında eski dönemler için bilgi veren yerlerden biri olmaktadır. Bu kaleye Kapadokya’nın gözü de denilmektedir. Üst tepe noktası en yüksek yerlerden biri olması nedeniyle farklı bir manzara ortaya çıkarmaktadır. Uçhisar kalesi yükseklik olarak yaklaşık 100 metreyi bulmaktadır ve çok katlı olarak yapılan bir yapıyı temsil etmektedir. Bir gökdelenin oluşturduğu heybetli görünümü de andırmaktadır.

2- Kapadokya Tığraz Kalesi

Uçhisar da bulunan ikinci büyük kaleden biridir. Yer altı sığınağı olarak kurulan Güvercinlik vadisine yakın bir alanda kurulmuştur. Bu vadiye inen bir yamaç üzerinde Kapadokya Tığraz kalesini görmeniz mümkün olacaktır. 7 kat olarak yamaç aşağısına inilerek inşa edilmiş bir yapıdır. Gününüzde kullanılan mimari ve tasarımlara da bu özelliği ile ilham kaynağı olmaya devam etmiştir. Lale içinde çok sayıda mahzen, tünel ve sığınak bulunmuştur. Bu alanların fazla olması nedeniyle Kapadokya açısından en önemli kalemlerden biri olmaktadır ve Kapadokya damarlarını oluşturan tüneller burada bulunmaktadır.


Kale içinde mahzen ve tünellerin tanı sıra yaşam alanı olarak da kullanılan birçok alan bulunmaktadır. Yamaç içerisinde yer altı sığınağı olarak yapılmıştır. Kale ile ilgili gizemle hala daha günümüzde de araştırılmaya devam edilen konulardan biri olmaktadır. Yamaç tan aşağı inilerek bir yer altı sığınağının inşası ve mimari son dönemlerde yeniden araştırma konuları arasında yer almaya başlamıştır.

3- Kapadokya Kuran Kalesi

Müslüman insanlar için farklı bir yerleşim alanı haline gelen Kuran kalesi bir biriktirme alanı olarak kullanılmaktadır. Dine saygısızlık yapılmaması adına koni biçiminde Peri bacasının içine atılan çok sayıda evrak, belge ve kitap atılarak bu ismi almıştır. Günümüzde de çok sayıda ziyaretçi tarafından tarihi ve kültürü öğrenilmez istenilen yerlerden biri haline gelmiştir.


Zaman içinde biriktirir birçok dini kitap ve evraklar kaybolmaya başlamıştır. Kuran kalesinde sırların ve dini bilgilerin bir gizli alanda saklanılmadı insanlar tarafından büyülü ve perili olarak tanımlanmasını sağlamıştır. Sırrı hala daha korunan ve çözülemeyen büyülü Kapadokya Peri bacası hakkında yapılan araştırmalar da devam etmektedir. Gezilmesi gereken yerler arasında ziyaret etmemiz gereken güzel ve farklı yapılardan biridir.

4- Kapadokya Karakale

Uçhisar sınırında ve içerisinde çok sayıda farklı tasarımlara sahip kaleler bulunmaktadır. Birçoğu da saldırılardan korunmak ve saklanmak amacıyla  yapılmıştır. 1945 yılına kadar çok iyi korunan bir kale olarak biliniyorken zaman içinde alanda yaşayan köylülerin kale taşlarını dökmesi nedeniyle harabe bir alana dönüşmeye başlamıştır. Kale ile ilgili olarak da günümüzde sadece kalenin inşa malzemesini ve tasarımı oluşturan molozlar kalmıştır.


Bu bölgede yaşayan insanlar tarafından bu tarihi alan ve içinde bulunan mezarların taşları da kullanılamaz hale getirilmiştir. Ciddi zarar gören ve moloz yığını haline gelen tarihi yapı işe ilgili incelemeler devam etmektedir. Karakale adını siyah renginden dolayı almıştır ve bu isim ile anılmaya başlanmıştır. Kalenin en sağlam olarak görülen yerlerinden biri de güney duvarı olmaktadır. Bu duvar büyük çoğunluğu kurtulmuş ve zarar görmemiştir. Seramik kullanımı kale içinde de görülmüştür ve genç Roma ile Bizans döneminden kalma bir yapı olduğu tahmin edilmektedir. Kapadokya Uçhisar’a gelen kişilerin Karakale’yi siyahın hakim olması ve farklı bir alanda kurulması nedeniyle görmesi mimarinin öğrenilmesi için de yardımcı olacaktır.

5- Kapadokya Güvercinlik Vadisi

Göreme de bulunan iki girişi bulunan bu vadiye Uçhisar tarafından da ulaşmakmümkün olmaktadır. Bir girişi Uçhisar Kasabası içimden bir girişi de Göreme tarafından olmaktadır. Trekking yapmayı sevenler için oldukça güzel ve manzarası bol yerlerden biridir. Yol genel olarak tıkış aşağı olarak yapılmıştır. Kalenin doğusunda Kapadokya güvercinlik vadisi görülmektedir. Çok sayıda güvercinin yaşadığı ve tarım anlarına da katkı sağlaması nedeniyle bu isimle anılmaya başlanmıştır. Vadi ortasında Sarı Kale bulunmaktadır ve kalenin Bizans dönemine ait olduğu yapılan araştırmalar sonucunda da kanıtlanmıştır.

Vadi içinde 9 yüzyıla kadar güvercinler beslenmeye devam edilmiştir. Vadi kayalıkları içine insanlar tarafından oyuklar açılmadı işe güvercinler bu bölgede çok uzun zamanlar boyunca güvende yaşamaya başlamıştır. Her dönemin izleri de vadi üzerinde bulunmaktadır.

6- Kapadokya Cevizli

Uçhisar kalesi güneyine bakan ve Peri Bacaları olarak tanımlanan yerlerden biri de Cevizli olmaktadır. Yürüyüş yapmak için en uygun alanlardan ve yerlerden biri olmaktadır. Peri Bacaları bölge içinde sıklıkla bulunmaktadır ve içleri genel olarak oyularak korunma amacıyla sığınaklara dönüştürülmüştür. Oyuklar son dönemlerde de kullanılmaya başlanmıştır. Bölgede yaştan halk için turizm açısından kullanılmak üzere de tasarlanmıştır. Eşya dükkanların ve küçük pansiyonlar dönüştürülerek yapıya zarar vermeden kullanılması sağlanmıştır.

KAPADOKYA’DA ÜRGÜP GEZİLECEK YERLERİ

D-) Ürgüp Bölgesi Gezilecek Yerleri

Kapadokya bölgesinde yer alan ve bölgenin en büyük yerleşim yerlerinden biri haline gelen yerlerden biridir. Nevşehir ili merkezinin 20 km uzaklığında bir alan içinde bulunmaktadır. Ürgüp içerisinde gezilecek birçok farklı alanda bulunmaktadır. Bizans dönemine ait bir dini merkez alanı olarak kullanılan Ürgüp gününüzde çok sayıda ziyaretçi tarafından gezilen yerler arasında bulunuyor. İpek yolu üzerinde bulunmaktadır ve bu nedenle tarih alanında da birçok ulusa ev sahipliği yapan bir yer haline gelmiştir. Bu ilçe birçok farklı devletinde yaşadığı bir yer olmuştur. Günümüzde ise daha çok turizm amacıyla kullanılan bir alan olmuştur.


Kapadokya Peri bacaları gezilecek yerler başlığı Ürgüp sınırında bulunan tarihi ve doğal yapıların arasında olması nedeniyle yıl içinde milyonlarca insan tarafından tarihi hakkında bilgi alınan, manzaraları ile insanları büyüleyen bir yer olmuştur. Peri bacaları uzun yıllar boyunca doğal lav ve küller sonucunda oluşan ve dünya mirasları arasında da yerini alan oluşumlardır. Kapadokya karakterini ve mimarisi Ürgüp de bulunan kayalar içine oyulmuş oyuklarda ve oyuklara yapılan taş evlerde saklı olmaktadır. Kapadokya bölgesinde özellikle gece yaşamı bakımından canlı ve hareketli olan ilçelerden biridir.

1- Kapadokya Kızılçukur Vadisi

Ürgüp içinde görülmesi gereken yerlerden biri de Kızılçukur vadisi olmaktadır. Kapadokya Ürgüp vadileri arasında kırmızının özellikle gün batımında hakim olduğu manzara ile nefes kesen vadidir. Güneşin en güzel olarak battığı yer olarak da bilinmektedir. Özellikle dünya genelinde milyonlarca turist ekim ile ocak ayları arasında bu vadiyi ziyaret etmek için gelmektedir. Vadi kızıltüf karışımlarından oluşması nedeniyle de Kızılçukur Vadisi adını almıştır. Güneş battığı zaman diliminde tüfler harika  bir renk şöleni yaratmaktadır. Yürüyerek gezilecek vadilerden biridir. Vadinin girişinde bir kilise bulunmaktadır ve bu kilise Kapadokya Üzümlü kilisesi olarak tanımlanır. 7 ve 10.yüzyıllar arasında yapıldığı tahmin edilmektedir.

2- Kapadokya Gomeda-Üzengi Vadisi

Kapadokya da ünlü yerler/arasında bulunmaktadır. Kapadokya bölgesinde bulunan ve en bakir kalan vadilerden biridir. Gomeda ve Üzengi farklı alanlarla öne çıkmaktadır. Gomeda içinde çok sayıda tarihi kalıntılar ve izler bulunmaktadır. Bu nedenle tarihi olarak ön planda tutulan bir yer olmuştur. Üzengi ise daha çok derelerde oluşması ve üzerimden bir dere alıp geçmesi ile tanınmaktadır.


Ürgüp ilçesinde bulunan ve gezilecek en ünlü ve güzel yerler arasında ilk sıralarda yer alan Gomeda-Üzengi vadisi en keyif veren bir yürüyüş alanına da sahiptir. Çok sayıda kilise, manastır ve güvercinlik de bulunmaktadır. Üzengi dere alanı doğal maden suyu bakımından da oldukça zengin bir alan haline gelmiştir. Günümüzde bu alan genellikle insanların dinlendiği ve piknik yaptıkları alan haline gelmiştir. Yeşilin farklı tonları vadi içinde sizleri her dönem karşılamaktadır.

3- Kapadokya Pancarlık Vadisi

Bahar ve yaz aylarında çiçeklerin bulunduğu bir vadi olarak çok sayıda çiçeğin açtığı renkli bir vadi haline gelmektedir. Özellikle bahar aylarında bu vadinin ziyaret edilmesi gerekir. Yeni açan çiçekler ve kokuları ile de vadi ön plana çıkmaya başlamıştır. Adeta cennete düşen bir görünüm için rengarenk çiçekler tarafından ele geçirilen bir vadi haline gelmiştir. Resim ve fotoğraf açısından da en güzel manzaralar bu vadide görülmektedir.


Kapadokya Pancarlık vadisi aynı zamanda yürüyüş severler tarafından da sıklıkla kullanılmaktadır. Bahar döneminde çok sayıda turisti çeken harika bir görüntüsü ile çiçeklerin diyarı olarak da tanımlanıyor. Vadi içinde sadece doğa manzarası ön planda tutulmamakla birlikte aynı zamanda da yıkılan kiliseler ve manastırlar ile de dikkat çekmeye devam etmektedir. Sarıca kilisesi vadi içinde bulunan en önemli kiliselerden biri olmaktadır.

4- Kapadokya Pembe Vadi

Ürgüp içerisinde bulunan Peri bacalarının en güzel renk eşiğinde yeni bir manzara ve doğa harikası yarattığı vadidir. Peri Bacalarının en güzel oluşumları Pembe Vadi içinde yer almaktadır ve oluşmaktadır. Diğer vadilerden ayıran özellikleri ise içinde bulunan Kapadokya Peri bacaları sanki insan siluetine bürünerek canlı bir görünüm kazanmaktadır. Vadi içinde yürüyen insanlar Peri Bacalarını farklı birçok şeye benzemektedir. İnsan, tavşan, deveye gibi farklı siluetlere benzediği de söylenmiştir. Aynı zamanda da vadiye özgü olan pembe renk sayesinde vadiye girişte pembe ve fonlarının hakim olduğu Peri Bacaları sizleri karşılamaya başlar.

5- Kapadokya Ürgüp Müzesi

Ürgüp ilçesinin tepesinde Temenni adı verilen bir kayalık tepe üzerinde bulunan bir müzedir. Gezilecek mekanlar ve tarihi yapılar arasında bulunmaktadır. 1965 yılında eserler toplanarak müze içinde sergilenmeye başlamıştır. Tek kubbeli bit yapıdan oluşmaktadır. Müze arkeolojik ve etnoğrafik eserlerin sergilendiği müzelerden biri olma özelliğini taşımaktadır. Helenistik dönem, Bizans, Roma dönemlerine ait eserlerde bu müze içinde sergilenmektedir. 10 milyon yıl öncesine ait olduğu bilinen ve kanıtlanan bir fişi mamut fosili de müze içinde bulunmaktadır. En önemli müzeler arasında özellikle tarihi eserlerin bulunduğu ve ilgi çekici arkeolojik eserlerle yeni dönem harikası yaratan müze olmayı başarmıştır.

6- Kapadokya Temenni Tepesi ve Anıt Mezarları

Ürgüp de bulunan ve gezilecek yerler arasında bulunan farklı manzara ve doğası ile insanları içine çeken yerlerden biri de Temenni Tepesi olmaktadır. Tepe içerisinde bir anıt mezar da bulunmaktadır. 1288 yılında yapılan bir anıt mezar tepe üzerinde bulunmaktadır. Kılıçaslan taradından yaptırıldığı bilinmektedir. Osmanlı dönemine ait iki mezar daha yapılan araştırmalar sonucunda bulunmuştur. Mezarların kim için yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Osmanlı Mezarları da türbe içerisinde bulunmuştur ve insanlar tarafından adak adama için sıklıkla ziyaret edilen bir yer haline gelmiştir. Dilek dilemek için de çok sayıda insan her dönem bu türbeleri ziyaret etmektedir. Bu nedenle tepenin adı Temenni tepesi yani dilek tepesi adını almıştır.

7- Kapadokya Kadı Kalesi ve Altıkapı Türbesi

Ürgüp Vadileri ve birçok tarihi yapısı ile çok sayıda ziyaretçi tarafından ilgi alanı haline gelmiştir. Kadı kalesi de en çok sevilen ve tarihi öğrenilmek istenilen kalelerden biri olmuştur. Kapadokya Kadı Kalesi aynı zamanla Kadınlar kalesi olarak bilinmekte ve bu isin birçok kişi tarafından da kullanılmaktadır. Selçuklu döneminde yapıldığı tahmin egşken ve özellikle savaşlar sırasında sadece kadın ve çocukların sığındığı bir kale haline gelmiştir. Bu nedenle Kadınlar kalesi olarak adlandırılmıştır. Kale içinde bulunan bir geçit aynı zamanda Damsa Çayı’na kadar da yanmaya devam etmiştir. Tehlike oluşturacak durumlar için yapılan bu geçit belirli zamanlarda kullanılmıştır.


Altıkapı Türbesi de Ürgüp de bulunmaktadır ve kadın ile çocukların öykülerini anlatan türbedir. Selçuklu komutanı tarafından eşi ve çocuklarının güvenliğini sağlamakamacıyla yapılmıştır.

Kapadokya Gezilecek Yerler Hakkında

Kapadokya Gezilecek Yerlerin Fotoğrafları

Ziyaretçi Yorumları (1)
  1. martı dedi ki:

    Kapadokyada gezeceğiniz en iyi yerler göreme uçhisar ortahisar ürgüp bölgeleridir.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.