Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi
771

Ihlara Vadisi özellikleri, Nerede, Giriş Ücreti, Hangi ilimizde, Ihlara Vadisi Konumu

Ihlara vadisi nin özellikleri nelerdir? İlk kez görecek olan kişiler için son derece şaşırtıcı özelliklere sahip olan Ihlara vadisi Kapadokya bölgesi için gizli bir cennettir. Sadece Kapadokya bölgesi için değil tüm dünya geneli için son derece şaşırtıcı bir vadidir. Dünya üzerinde en güzel vadi olduğu söylenilmektedir. Jeolojik oluşumunun bir açıklaması bulunmamaktadır. Ancak tarihi ve sahip olduğu eşsiz doğası ile birlikte benzersiz bir oluşumdur. Bu bölgeye gelen kişilerin mutlaka gezip görmesi gerekli olan vadiler içerisinde yer almaktadır.

Sahip olduğu benzersiz doğası ile insanlara huzur vermekte, insanları günlük stres odaklarından uzaklaştırmaktadır. Doğasının sahip olduğu enerjiyi tarif edebilmek son derece zordur. Bu nedenle mutlaka gezilmeli, görülmeli ve doğası ile iç içe olunmalıdır. Vadinin ününden haberdar olan ve gezmek isteyen gezginler Ihlara vadisi hangi ilde sorusunu sormaktadır. Vadi Kapadokya bölgesi içerisinde Aksaray ilinde yer almaktadır.

Ihlara Vadisi’ne gitmek bölgede yer alan diğer önemli noktaları gezebilmek için de en doğru hamle olacaktır. Bu şekilde hem Ihlara Vadisi gezilebilecek hem de civarlarda yer alan önemli bölgeler de gezilebilecektir. Vadi yakınlarında yer alan Derinkuyu yeraltı şehri gibi önemli alanlar da gezilebilecektir. Profesyonel rehberler eşliğinde yapılan turlarda kişiler bölgeler hakkında detaylı bilgiler edinebilmekte ve detaylı geziler düzenleyebilmektedir.

Ihlara Vadisi Nerede, Konumu, Ihlara Vadisi Yol Tarifi

Ihlara Vadisi nerede bulunur, Kapadokya denildiğinde akla ilk olarak eşsiz doğalara sahip olan vadiler, yeraltı şehirleri ve peribacaları gelmektedir. Vadi de Kapadokya denildiğinde akla ilk olarak gelen vadiler içerisinde yer almaktadır. Ihlara Vadisi’nin ününü duyan gezginler Ihlara vadisi hangi bölgede sorularını sormaktadırlar. Kapadokya bölgesinde olan vadi Aksaray ilinde yer almaktadır. Nevşehir ilinde birbirlerine yakın olarak konumlanmış olan Ürgüp, Göreme, Avanos üçgeni dışında yer almaktadır. Aksaray ilinde var olan vadi son derece merak edilmekte ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır.

Kendisine özgü tarihi izleri ve eşsiz doğası ile Kapadokya bölgesi içerisinde önemli ve aynı zamanda ayrı bir yere sahip olmaktadır. Ihlara vadisi nerede diye merak edenler vadinin genel olarak Nevşehir ilinde olduğunu düşünmektedirler. Ancak vadi Aksaray ilinde yer almaktadır. Ihlara vadisi bağlı olduğu ile, Aksaray’a tam olarak 40 km uzaklıkta bulunmaktadır. Merkeze olan uzaklığı 40 km şeklindedir. Nevşehir iline olan uzaklığı ise tam olarak 100 km şeklindedir. Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda kalan vadiye Güzelyurt ilçesinden Ihlara kasabası’ndan giriş yapılabilmektedir.

Ihlara Vadisi’nin Kapadokya’ya olan Uzaklığı Ne Kadar?

Kapadokya bölgesini her şeyiyle tamamen keşfetmek isteyenlerin Avanos, Ürgüp, Göreme bölgelerinin yanında Ihlara Vadisi’ni de gezmeleri gerekmektedir. Kapadokya’ya kısa süreliğine gidenlerin dahi burayı mutlaka ziyaret etmeleri gerekmektedir. Ihlara Vadisi’ni görmeden, gezmeden gitmek Kapadokya’yı yarım gezmek olmaktadır. Bu nedenle kısa süreli ya da uzun süreli olsun fark etmeksizin her Kapadokya gezi planı içerisinde Ihlara vadisinin muhakkak yer alması gerekmektedir.

Vadi zengin içeriklerinin yanında yapılabilecek pek çok aktiviteye sahip olan bir vadi olması nedeni ile de ziyaret edilmesi gerekli olan bölgeler içerisindedir. Ihlara vadisi at turu gibi çok çeşitli aktivitelere ev sahipliği yapmaktadır. Bu nedenle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Aktiviteleri ve zengin içerikleri ile gezi listelerinin başını çekmektedir. Ihlara vadisi balon turu gibi aktiviteler için de son derece uygundur. Ihlara vadisi bilet fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Fiyatlandırmaların içerisinde tüm hizmetler yer almaktadır.

Ihlara Vadisi Kiliselerinin Tarihi

Ihlara Vadisi Kiliseler

Vadi dini yapılar bakımından da oldukça zengin bir vadidir. Burada Hristiyanlığın ilk dönemlerinde keşiş ve rahipler inzivaya çekilir ve kendilerini Tanrıya adarlardı. Tüm bu kiliseler hakkında, Ihlara vadisi bilgi alabilmek için profesyonel rehberler eşliğinde yapılan turlara katılmak gereklidir. Profesyonel rehberler bölgeleri gezdirirken aynı zamanda bölge hakkında detaylı bilgiler vermektedirler.

Ihlara Vadisi Ağaçaltı Kilisesi, Sümbüllü Kilise, Yılanlı Kilise, Kokar Kilisesi, Pürenliseki Kilisesi gibi çeşitli kiliselere sahiptir.

Sümbüllü Kilise

Vadi girişinin hemen solunda yer almaktadır. Bölgede yetişmekte olan sümbüller kiliseye adını vermiştir. Girişi dar bir pencereden yapılmaktadır. Kilise aslında bir manastır kilisesi olarak kullanılmıştır. Büyük bir kaya kütlesinin içerisine iki katlı olacak şekilde oyulmuştur. İlk katında herhangi bir şekilde mimari plan yapılmadan bırakılmıştır. İkinci katı ise 5 mekana bölünmüştür. İki kapısı dört adet dikdörtgen sütunu ve 3 adet penceresi bulunmaktadır. Kapadokya’da yer alan tüm kiliselerde olduğu gibi Sümbüllü Kilisesi de fresklerle bezeli bir haldedir. Mikail, Cebrail, Hz. Meryem ve Hz. İsa hikayeleri burada sahnelenmiştir.

Yılanlı Kilise

Konumu nedeni ile vadinin en çok gezilen kiliselerinden biridir. Kilisenin yamacında Sümbüllü kilise bulunmaktadır. Planı ve freskleri ile diğer kiliselerden ayrışan bir yapısı bulunmaktadır. Diğer vadi kiliselerinde çoğunlukla İncil’den sahneler görülmekte idi. Yılanlı kilise’nin freskleri öteki dünya betimlemeleri ile doludur. Bu nedenle diğer kiliselerden çok daha farklıdır. Asıl yapım yılı olarak 9 ve 12.yüzyıllar söylenilmektedir. Kolları geniş ve uzun Yunan Haçı planı ile yapılmıştır. Gelişmiş bir tarzı bulunmaktadır. Kuzeyde yer alan asıl girişi zaman içerisinde yıkılmıştır. Yılanlı Kilise adını 8 yılanın saldırdığı dört günahkar çıplak kadın betimlemesinden almıştır. Resimler son derece belirgindir. Fakat yılanların saldırdığı birinci kadın suçu tahrip olması nedeni ile tam olarak anlaşılamamaktadır. Bazı kaynaklara göre bu kadın çocuğunu terk eden biri kadın. Bu nedenle yılanlar onu her yerinden ısırmaktadır. Betimlemenin devamında kadın çocuğunu emzirmediğini için memesinden, bir diğer kadın da yalan söylediği için dilinden ısırılmaktadır. Dördüncü kadın ise söz dinlemediği için kulağından ısırılmaktadır. Bu betimlemelerin yanında daha pek çok farklı betimleme bulunmaktadır. Yer alan freskler diğer kiliselerden farklı olduğu için görülmeye değerdir.

Eğritaş Kilisesi

Eğritaş Kilisesi Ihlara Vadisi’nde bulunan eski yapılardan birisidir. Bölgede halihazırda var olan kayaların oyulması ile elde edilmiştir. Geçmişi 10. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Farklı medeniyetler tarafından kullanılan kilisenin Hz. Meryem anısına yapıldığı bilinmektedir. Duvarlarda bulunan İsa’nın hayatı, vaftiz, Kudüs gibi tasvirler ilgi çekmektedir. Ayrıca aradan geçen yüzyıllarda yıla rağmen freskler hala canlılıklarını korumaktadır.

Kokar Kilise

Aksaray’da bulunan Kokar Kilise, tarihi 9. Yüzyıla kadar uzanan bir yapıdır. Bizans mimarisinin ülkemizdeki en eski örnekleri arasında yer alır. Günümüze kadar korunan fresklerde İsa, Meryem figürleri yer alır. Ayrıca İncil’den çeşitli sahneleri de görebilirsiniz. Kapadokya’da genellikle görülen kırmızı fresklerin aksine Kokar Kilise ’de gri renkli fresklerle karşılaşırsınız. Kayalara inşa edilen bu kilisenin içerisinin genişletildiği dikkat çekmektedir. Bu genişletme sonrasında cenaze salonu da ilave edilmiştir.

Ağaçaltı Kilisesi

Ağaçaltı Kilisesi Aksaray’da bulunan ve 9. Yüzyılın sonlarında inşa edildiği tahmin edilen bir kilisedir. Ihlara Vadisi’nde yer alan çok sayıdaki kiliseden birisidir. Vadinin girişinden merdivenlerle aşağı indiğinizde kilisenin ikinci katını görürsünüz. Giriş burada bulunan apsisten gerçekleştirilmektedir.

Ihlara Vadisi’nde bulunan merdivenler yapılmadan önce kiliseye inip çıkmak için ağaca tırmanılması gerekmiştir. Bu nedenle adı Ağaçaltı kilisesi olmuştur. Genellikle Meryem figürlerine rastlanan kilisede ikonografik kullanımların dışına çıkılmıştır.

Pürenli Seki Kilisesi

Ihlara Vadisi’ni gezerken karşılaşabileceğiniz yapılardan birisi olan Pürenli Seki Kilisesi, kayalara oyularak inşa edilen yapılardan birisidir. Planı iki nefli olup zemin katta bulunan mezarlar dikkat çekicidir. Bir dönem sığınak olarak kullanıldığı tahmin edilen kilisede çok sayıda dini motifin yer aldığı dikkat çekmektedir.

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti Ne Kadar?

Ihlara Vadisi giriş ücreti 2024 yılı itibariyle 100 TL şeklindedir. Öğrenci ve öğretmenler herhangi bir şekilde ücret ödemeden giriş yapabilmektedirler. Müzekart ile birlikte de ücretsiz bir şekilde giriş yapılabilmektedir. Aksaray Ihlara vadisi giriş 70 TL olarak belirlenmiştir. Vadi müze kart alabileceğiniz yakınlarda bir yer olmadığı için imkanı olanlr ıhlara vadisine gitmeden hazırlıklı olması gerekmektedir.

Ihlara Vadisi’ne Nasıl Gidilir?

Aksaray Ihlara vadisi’ne gelen yollar farklıdır. Nevşehir Göreme arası Gülağaç Derinkuyu yolu üzerinden 87 km uzaklıktadır. Özel araçla gelecek olanların Akşehir Nevşehir karayolundan devam edildiğinde 11 km uzaklıktadır. Bu yol üzerinden devam edildiğinde vadi güneydoğuda kalmaktadır.

Ihlara Vadisi’nde Neler Yapılır?

Vadi içerisinde gezinti yapabilmek için bir gün yeterli olmayabilmektedir. Bu noktada birkaç gün kamp yaparak civarı gezebilmek çok daha uygun olmaktadır. Bölgede yer alan uygun kamp alanları ile kişiler diledikleri gibi kamp yapabilmektedirler. İç Anadolu bölgesinde yer alan Ihlara vadisi kamp alanları doğayla iç içe bir kamp yapma fırsatı sunan özel kısımlardır. Kamp için en uygun alanlardandır. Burada kişiler çeşitli doğa sporları yapabilmektedirler. Aynı zamanda Ihlara Vadisi bungalov barındırmaktadır. Bu nedenle burada konaklamak, çadır kampı, karavan kampı yapabilmek mümkündür. Vadi içerisinde yer alan kiliselerin muhakkak gezilmesi ve görülmesi gereklidir. Her bir kilise kendi içerisinde ayrı bir değere sahiptir. Sahip oldukları freskler ve tarihi izleri ile birlikte her biri görülmeye değer yapılardır. Kayalara oyulmuş bir şekilde yapılmış olan bu yapılar yüzyıllar öncesine ait oldukları için son derece değerlilerdir.

Ihlara Vadisi Hakkında Kısa Soru Cevap
Ihlara Vadisi ni gezmek ne kadar sürer?

Ihlara Vadisi doğal güzelliği ören yerleri, kiliseleri ve tarihi yerleri bakımından Kapadokya bölgesinin önemli ve geniş bir yeri olması sebebiyle gezi süresi biraz uzun sürmektedir. Ihlara vadisinin içinde bulunan Melendiz çayının her iki tarafında yürüyüşe uygun olduğu için başladığınız noktaya farklı yerlerden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Aksaray Ihlara vadisinin tamamen gezilmesi 5 – 6 saat sürmektedir. Bu sizin ne kadar detaylı gezme planınız olduğuna göre değişmektedir. Gezi alanını Selimiye kadar sürdürüp tam geziyi tamamlamanızı tavsiye ederiz.

Ihlara Vadisi nereler gezilir?

Ihlara vadisi geniş bir yer kapsadığı için vadiye girmeden önce bir gezi planı oluşturmak sizin daha az yorulmanızı ve gezi süreceinde daha keyifli zaman geçirmek için önem taşımaktadır. Ihlara vadisinin merdivenlerinden indikten sonra belisırma ve devamında selimiye kilisesine kadar devam ederek bir yürüyüş ile kiliseleri dogal mezarlıkları, örenyerini melendiz çayının kenarında güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Gezi süresi tahmini 5 – 6 saat sürmektedir. Karagedik kilisesi, Yılanlı kilise, Pürenliseki kilisesi, Eğritaş kilisesi, Kırkdamaltı kilisesi, Ala kilisesi, Bezirhane kilisesi, Bahattin Samanlığı Kilisesi ve Batkın Kilisesi, Kokar kilisesi, Direkli kilise gibi vadi içerisindeki kiliseleri görmenizi tavsiye ederiz.

Ihlara Vadisi nde kaç basamak vardır?

Ihlara Vadisinde kaç basamak vardır sorunun merakı yukarı taraftan vadiye iniş yapanların inerken değilde Vadi içerisinde gezi yaptıktan sonra aynı merdivenleri o yorgunluk ile çıkmaya başladıklarında yorgunluk hissi sebebiyle merak ettiği en önemli konulardan biri olmaktadır 🙂 Ihlara vadisi merdivenleri 382 basamaktan oluşmaktadır. 382 geniş yapıdaki merdiven inerken değilde çıkarken ziyaretçilerin gündemi olmaktadır.

Ihlara Vadisi Hangi İlimizdedir?

Ihlara Vadisi, Aksaray’da bulunan bir doğal güzelliktir. Güzelyurt ilçesi içerisinde konumlanmıştır. Yalnızca Türkiye’deki değil dünyadaki kanyonlar arasında da önemli bir yere sahip olduğu bilinmektedir. Volkanik faaliyetler sonucunda ortaya çıkan bu vadide yer alan kayalık alanlara geçmiş dönemlerde çok sayıda kilise, şapel ve sığınak inşa edilmiştir. Bu nedenle yalnızca doğal güzellik değil tarihi doku olarak da önemli bir yere sahiptir. Ayrıca bölgede bulunan peribacaları Kapadokya’nın yanı sıra çok az yerde bulunur.

Ihlara Vadisi Nerede Bulunur?

Aksaray’da bulunan Ihlara vadisi, doğa tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alır. Eğer yolunuz Kapadokya’ya düşüyorsa Göreme, Ürgüp, Avanos gibi bölgeleri gezdikten sonra rotanıza Ihlara Vadisi’ni de alabilirsiniz. Ihlara Vadisi Kapadokya bölgesine yaklaşık 80-90 km uzaklıktadır. Özel aracınızla 1-1,5 saat içerisinde Ihlara’ya ulaşmanız mümkündür.

Ihlara Vadisi Hangi Mevsimde Gidilir

Ihlara Vadisi’ne özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında gitmenizde fayda vardır. Böylece doğanın güzelliklerini daha iyi seyredebilir ve sıcak havadan bunalmamış olursunuz. Ancak kanyonun şehir merkezine göre daha serin olacağını göz önünde bulundurmalısınız. Yaz aylarında dahi yanınızda bir hırka bulundurmanızda fayda vardır.

Ihlara Vadisi Kışın Gidilir mi?

Ihlara Vadisi’ni ziyaret etmek için genellikle ilkbahar ve yaz ayları tercih ediliyor olsa da yılın her döneminde gidilebilecek bir bölgedir. Eğer kışı ve soğuğu seviyorsanız doğanın karla buluşmasına şahit olmak isteyebilirsiniz. Özellikle karla kaplı peribacaları manzaraları kendinizi bir masalın içerisinde hissetmenizi sağlayacaktır.

Ihlara Vadisi Hangi Günler Açık?

Ihlara Vadisi haftanın her gününde açıktır. Sabah saat 8.30 ile akşam 17.00 arasında ziyaretler devam etmektedir. Ancak gişelerin 16.30’da kapandığını göz önünde bulundurmalısınız. Ücretler dönemsel olarak değişiklik gösterebilir. Eğer Kapadokya’ya gelecekseniz öncesinde bir müze kart çıkarmanızda fayda vardır. Müze kartı aralarında Ihlara vadisi’nin de bulunduğu bölgedeki pek çok alana giriş yaparken kullanabilirsiniz.

Ihlara Vadisi Fotoğrafları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.