Hacı Bektaş Veli Türbesi

Hacı Bektaş Veli Kimdir, Türbesi Ziyaretçi Saatleri ve Müze Bilgileri

Medeniyetler eşiği olan Kapadokya sınırları içerisinde maneviyatı son derece güçlü olan Hacı Bektaş Veli Türbesi ve Müzesi ziyaret edilmeden geçilmemesi gerekli olan bölgeler içerisinde yer almaktadır. Ağustos ayında buraya gelen ziyaretçilerin Hacı Bektaş Veli anma amacı ile düzenlenmekte olan birçok farklı kültürel etkinlikleri görebilme ve katılabilme şansı olmaktadır. Festivaller bu ay içerisinde düzenlenmektedir. Buraya ziyarete gelen kişiler bu etkinlikleri deneyimleyebilmektedirler.

Hacı Bektaş Veli Kimdir?

Hacı Bektaş Veli kimdir sorusu türbesini ve müzesini gezmek isteyenler tarafından sorulmaktadır. Gerçek adı Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata’dır. 1281 senesinde doğmuştur. Ahmet Yesevi’nin halifelerindendir. Zahir ve batın ilimlerinde derin bilgilere sahip idi. Rivayetlere göre kendisinde olağanüstü haller gerçekleşmekte idi. Hacı Bektaş Veli eğitimlerini tamamladıktan sonra Anadolu sınırlarına gelmiştir. Sonrasında da burada doğru yolu göstermek için çalışmalar yaptı, kıymetli talebeler yetiştirdi. Kısa zaman içerisinde tanındı ve rağbet görmeye başladı. Yaptığı hizmetler ile birlikte Osmanlı Sultanları tarafından da sevilmiş ve hürmet görmüştür.

Bu sıralarda Osmanlı kuruluş dönemlerinde Osmanlı Devleti’nin sağlam temeller üzerine oturmasında son derece yardımı olmuştur. Büyük hizmetler vermiştir. Yeniçeri Ordusu o dönemlerde manevi hayatını ve disiplinini ona bağlamıştır. Bu nedenle Hacı Bektaş Veli yıllar boyunca Yeniçeriliğin piri, üstadı, manevi hamisi olarak bilinmiş bir kimsedir. Bağlılık ve yakınlık sebebiyle yeniçerilerin barış zamanında talimleri ve harp anları da başarılarla anılmaktadır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi

Hacı Bektaş Veli Türbesi açık mı sorusu ziyaret etmek isteyenler tarafından sorulmaktadır. Türbe açık bir şekilde ziyaretçilerini beklemektedir. Kapadokya sınırları içerisinde turistik alanlardan biridir. Kapadokya’nın merkezine tam olarak 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Kuzeyde yer almaktadır. Ziyaret turu gerçekleştirebilmektedir.

Kapadokya bölgesi yüzyıllar boyunca filozofların, keşişlerin öğretileri ile ilim yaymıştır. En büyük düşünürlerden biri olan Hacı Bektaş Veli’ye de yurt olmuştur. Hacı Bektaş Veli’nin tarikatı olan Bektaşi ve öğretileri Anadolu içerisinde hızla yayıldıktan sonra Ortadoğu’ya kadar da uzanmıştır. 13.yüzyılda temeli hoşgörü olan ve Allah, kul, kainat sevgisi aşılayan öğretiler 1948 yılında yayınlanmakta olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisi ile hemen hemen örtüşmektedir. Bu nedenle son derece önemli bir yere sahiptir.

Hacı Bektaş Veli Türbesi müzesi Nevşehir ilinde bulunmaktadır. Sadece tarihsel açıdan değil aynı zamanda etkisini günümüze kadar getirebilmeyi başarmış olan Bektaşiliğin de dünyaya yayılmasında merkez olması nedeni ile son derece önemli bir yere sahiptir. Türbe dünya genelinde benimsenmiş olan bu inancın sembolleri ile şekillendirilmiş bir haldedir. Mimari tasarımlarının özellikleri nedeni ile son derece önemlidir ve Unesco Dünya Mirasları Listesi için aday gösterilmiş bir mekandır.

Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda ve Türklerin Anadolu’ya yayılmalarında büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bölgeye ise 13.yüzyıl dönemlerinde Horasan’dan gelmiştir. 1071 Malazgit Savaşı ile bölgede etkili olan Selçuklular o dönemlerde hiçbir kimsenin inancına karşı çıkmamışlardır. Hristiyanların, Ermenilerin inançlarını rahatça yaşayabilmelerini sağlamışlardır. Müslümanlığı yayabilmek için ise farklı bir strateji denemişlerdir. Hristiyanlık merkezi olan bölgeye Müslüman alimler yerleştirmişlerdir. Bu alimlerden bir tanesi Mevlana’dır ve Kapadokya’nın güneybatısında yer almıştır. Hacı Bektaş Veli ise kuzeybatısında bulunmuştur. Öğretilerin merkezlerini oluşturmuşlardır. Yani dünyaya hoşgörü felsefesini yayan yer bu nedenle Kapadokya olmuştur.

Hacı Bektaş Veli Türbesi sadece ebedi istirahatgah değildir. Burası bir Pir Evi’dir. Diğer pirlerin hikayeleri ile bezenmiş olan bölgeleri de bulunmaktadır. Dergahın ve türbenin içerisinde bulunan külliye 1964 yılında müze olmuştur. Etnografya Müzesi gibi düzenlenmiştir. Sadece mimari ve sanatı değil aynı zamanda Bektaşilerin günlük yaşamlarında kullandıkları eşyalar, hat örnekleri ve el yazmaları da burada ziyaretçilere sunulmaktadır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi gezilecek yerler içerisinde yer alan 3 avludur. Türklerin eski düzen saraylarında görüldüğü gibi inşa edilmiştir. 3 avlulu bu düzen içerisinde gezilip görülmesi gerekli olan pek çok nokta bulunmaktadır. Avlular etrafında Pir Evi’nin ihtiyaçlarını görecek şekilde ocak gibi teşkilatlanmalar olmuştur. At evi, ekmek evi, mihman evi gibi birimlere ayrılmış durumdadır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi Nadar Avlusu

Hacı Bektaş Veli Türbesi içerisinde güneyde yer almaktadır. Burası büyük bir bahçeye benzemektedir. Osmanlı mimarisi tarzında yapılmış bir avludur. Bu kısma Çatal Kapı üzerinden girilmektedir. Çatal Kapı 1963 yılında onarılmıştır. Onarımdan önce kapının üzerinde “Burası aşıkların kabesidir. Eksik gelen tamam olur.” yazmakta idi. Bu kapının yanında bir de güvercinlik yer almakta idi. Kapıdan girildiğinde gelen yolculuları ağırlamak ve ihtiyaçlarını karşılamak için yapılmış olan yapılar bulunmaktadır. Kerpiç tuğla, moloz taşlarla örülmüş duvarlar bulunmaktadır. Hacı Bektaş Veli Türbesi Nadar Avlusu Ahşap çatıların altında basit bir mimari kişileri karşılamaktadır. Tüm yapılar günümüze kadar gelemese de kendi içerisinde büyük öneme sahiptir. Burada Üçler Çeşmesi bulunmaktadır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi Dergah Avlusu

Beyrut Valisi eşi tarafından yaptırılmış olan kare havuz buradadır. Havuz Üçler Kapısı’na bakmaktadır.  Üçgen kısmı gösteren alınlığın üzerinde yer alacak, on iki dilimden oluşan Hüseyin Tacı ve on iki mısralı kitabe yer almaktadır. Hacı Bektaş Veli Türbesi Dergah Avlusu ayrıca 15 adet kemer de yer almaktadır. Avlu içinde cami, dergah, çeşme, kiler, aş evi, mihman evi ve meydan evi gibi yapılar da bulunur.

Hacı Bektaş Veli Türbesi Hazret Avlusu

Giriş kapısında 1919 tarihinde dergaha geldiği zamanda dinlenmiş olduğu için Atatürk rölyefi yer alıyor. Girişin tam karşı tarafında Hacı Bektaş Veli Türbesi, doğusunda ise Balım Sultan Türbesi bulunmaktadır. Dergah çalışanlarının mezarları da burada bulunmaktadır. Kızılca Halvet de dahil edildiği zaman bu alan sekizgen külliyenin çekirdeği olmaktadır.

Balım Sultan Hacı Bektaş Veli’den sonra Bektaşiliğin en önemli isimlerinden biridir. Tarikatın bağımsızlaşmasında ve yayılmasında çok büyük bir etkisi bulunmaktadır. 2.Pir olarak anılmakta imiş. Kendisi dergah içerisinde evlenmeme kuralını koyan kişidir. Türbesinin önünde yer alan asırlık karadut ağacı ise Hacı Bektaş Veli’ye gölgelik ettiği düşünüldüğünden son derece önemli ve kutsal bir yere sahiptir.

Hacı Bayram Veli nin türbesi nerededir?

Hacı Bektaş Veli Türbesi nerededir sorusu ziyaret etmek isteyenler tarafından sorulmaktadır. Vefatı sonrasında köye de adı verilmiştir. Nevşehir iline tam olarak 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. Ankara- Kırşehir- Nevşehir yolu üzerinde bulunmaktadır. Hem Alevilerin hem de Sünnilerin uğrak yeridir. Hacı Bektaş Veli ilçesinin tam olarak merkezinde yerini almaktadır.

Hacı Bektaş Veli türbesine hem merkez üzerinden hem mucur ve Kırşehir üzerinden kalkan otobüsler ile gelebilmek mümkündür.

Hacı Bektaş Veli Türbesi Yol Tarifi

Hacı Bektaş Veli Ziyaret Saatleri ve Günleri

Hacı Bektaş Veli Türbesi ziyaret saatleri yaz sezonunda sabah 08.00’da başlamakta ve akşam 07.00’da bitmektedir. Kış sezonunda ise türbe saat 08.00’da açılmaktadır ve 17.00 saatlerinde kapanmaktadır. Ziyaret etmek isteyen kişiler mevsime göre bu saat aralıklarında ziyaret edebilmektedirler. Yaz saatleri Nisan ve Ekim ayları arasında devam etmektedir. Kış saatleri ise ekim ve Nisan ayları arasında devam etmektedir. Bu aylarda kişiler saat aralıklarına dikkat ederek ziyaretlerini yapabilmektedirler.

Hacıbektaşı Veli Türbesi Kısa Soru Cevap
Hacı Bektaş Veli Alevi mi?

Alevilik denildiğinde ilk akla gelen kişi Hacıbektaşı Veli’dir. Hacıbektaşı veli oniki imam kurallarına uyan Balım sultan tarfındanda kurumsallaştıraln tasavvufi islami bir tarikattır. Alevilik ile tamamen bağdaşmış olan bektaşilik durumu söz konusudur. Beştaşilik Tarikatının uygulayıcı olarak bilinen Hacibektaşı Veli asıl esasları 13. Yüzyil Anadolunun islamlaşmasına vesile olan Hoca Ahmed Yesevi’nin öğretileri olarak bilinmektedir. Alevi olmak için soybağının olması anne babadan gelmesi gerektiği e bilinmektedir.Alevilik Peygamber Efendimiz soyundan geldiğine inanılan Alevi ocaklarına bağlıdır. Hacıbektaşı Vei her ikş Sınıfada sıcak bakan yakın olan bir kişi olarak bilinmekte, Kaynaklarda kesin olarak Alevidir veya sunnidir diye bir bilgi yoktur.

Hacı Bektaş Veli nerede dünyaya geldi?

Hacıbektaşı Veli 1281 yılında Horasan’ın Nişabur şehirinde İranda Dünya’ya gelmiştir. Gerçek adı Hacıbektaşı Veli değildir, İranda’ki ismi, Seyyid Muhammed bin İbrahim Ata dır. Gerçek eğitimini Tamamladıktan sonra Türkiye Anadolu bölgesine gelen Hacıbektaşı Veli halk arasında büyük rağbet görmüş ve değerli kaliteli öğrenciler yetiştirmeye başlamıştır.

Hacı Bektaş i Veli Türbesi nerede?

Hacı Bektaşi Veli Türbesi nerededir sorunun cevabı olarak Türkiye’de iç anadolu bölgesi içerisinde yer alan Nevşehir ilinin Hacıbektaş ilçesi içerinde yer almaktadır. Hacıbektaş ilçesi konum olarak Kırşehir ilinede yakın bir yerde bulunmaktadır. Hacıbeştaş Nevşehir iline bağlı olsa bile Kırşehir iline daha yakındadır.

Hacı Bektaş Veli Türbesi delikli Taş

Hacı Bektaş Velinin çilehanesi olarak ibadet etmek için zaman zaman gittiği çilehane mevkisinde bulunan delikli taş olarak bilinen bir yerdir. Hacı Bektaş Velinin ibadet için gittiği vebu ibadetinin 40. gününde YA HAK dedikten sonra mağrada bir delik açıldığı ve bu delikten takılmadna geçenlerin günahlarının affolduğuna inanılan bir yerdir. Hacı Bektaşı Veliyi Anma törenlerinde bölgeye gelenlerin özellikle bu mağrayı ziyaret etmektedirler.

Hacı Bektaş Veli Türbesi’nde kimler yatıyor

Hacı Bektaşı Veli türbesi bölümlere sandukalara ayrılmış bir vaziyettedir. Belirli isimlerinin kesin bilinmediği de smzkonusudur. Türbe içerisinde 9 Tane sanduka bulunmaktadır. 1 Birsinde Hacı Bektaşı Veli vardır. 2- Hacıbektaş Velinin OğluŞeyh Ahmed Baba 3- Osman Fazıl Paşa 4- Hacı bayram Velinin Torunu şeyh Edhem Baba 5- III. Mehmed Tayyib Babadır. bu 5 isim kesin olarak bilinsede diğer sandukalarda müridlerinden biri olduğu ve Güvenç Abdal ve ailesinin bulunduğu 3 sandukadır diye bilinmektedir.

Hacı Bektaş Veli Türbesi dut ağacı

Hacı Bektaş Veli Dergahının avlusu içerisinde yer alan tam olarakta Balım Sultan Türbesinin tam önünde yer alan Karadut ağacıdır. Karadut ağaçının kutsallığı Hacıbektaş Veli Hazretlerinin Anadoluya şuanki yer olan Hacıbektaş a gelmesine vesile olduğu rivayet edilmektedir. Karadut ağacının bir şekilde Hacı Bektaşı Velinin buraya gelmesine vesile olmuştır. Bektaşilikte bir diğer önemli ağaç ise Ardıç ağacıdır. Bu ardınç Agaçıda Hırda dağının eteğinde bulunmaktadır.

Hacibektaşı Veli Türbesi Farklı Kaynaklar

https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/nevsehir/gezilecekyer/hacibektas-vel-muzes Kültür Bakanlığının Resmi Web sitesi
https://tr.wikipedia.org/wiki/Hac%C4%B1_Bekta%C5%9F-%C4%B1_Veli_T%C3%BCrbesi Hacibektaşı Veli Türbesi Wikipedia

Hacı Bektaş Veli Türbesi Fotoğrafları
Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.