Aksaray Gezilecek Yerler

Aksaray Gezilecek Yerler
661

Aksaray Gezilecek Yerler, Tarihi Mekanlar, Müzeler

Günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Aksaray’da gezilecek yerler herkes tarafından merak ediliyor. Aksaray bölgesi Osmanlı, Selçuklu, Bizans, Roma ve Hitit uygarlıklarına ev sahipliği yaptığı unutulmamalıdır. Önemli bir turizm bölgesi olan Aksaray tarih boyunca İpek Yolu’nun geçtiği bölgelerden biri arasında yerini almıştır.

Kapadokya’nın en güzel kentlerinden olan Aksaray aslında sadece Türkiye’nin değil, Dünya’nın da dikkatini çekmeyi başaran şehirlerdendir. Yer altı şehirleri, mabet ve kiliseleri, peri bacaları ve vadileri de Aksaray gezilecek yerler olarak sıralanmaktadır. Şimdi Aksaray görülmesi gereken yerleri en detaylı açıklamalarıyla birlikte paylaşalım.

Aksaray’a Nasıl Gidilir?

Aksaray’a ulaşım için ülkemizin her noktasından otobüs seferleri düzenlenmektedir. Bu kente en yakın havalimanı olan Nevşehir Kapadokya Havalimanına da uçakla seyahat edebilirsiniz. Ayrıca Kayseri Havalimanına iniş yaptıktan sonra buradan hareket eden minibüs ve otobüslerle Aksaray’a ulaşabilirsiniz.

Aksaray’a Nasıl Gidilir, Yol Tarifi

Aksaray nereleri gezilir? Aksarayda ne yapılabilir? merkezinde neler vardır gibi soruların cevabı olarak sizlere gezilecek yerlerin bir listesini paylaşarak sizler durum konum ve tercihlerinize göre istediğiniz yerleri tercih edebilirsiniz.

Aksaray Gezilecek Yerler Listesi

Ihlara Vadisi

Aksaray Gezilecek Yerler Listesi başında tabiki ıhlara vadisi gelmektedir. Gezilecek yerler arasında belki de en önemlisi olan Ihlara Vadisi aslında dünyanın en güzel vadilerinden biridir. Kapadokya’nın girişinde yer alan bu vadiden geçen Melendiz Çayı, bölgenin yemyeşil bir doğaya ulaşmasını sağlamıştır. Dik kayalıkların olduğu bu vadinin derinliği ise ortalama 120 metredir.

Aksaray’da yer alan doğal güzellik olarak Ihlara Vadisi’nde 100’den fazla dini yapı vardır. Ancak 14 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir. Öte yandan kayalara oyularak yapılan kiliseler ve bu kiliselerde çizilen çok sayıda fresk, bölgeye giden herkesin dikkatini çekmeyi başarmıştır.

Aksaray Saat Kulesi

Aksaray gezilecek yerler arasında sembolik özelliğe sahip olan saat kulesi, ahşaptan inşa edilmiştir. Aksaray Saat Kulesi şehre çok güzel bir ışık yayarken mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olduğu unutulmamalıdır. Heybetli bir yapı olmanın yanı sıra burada hatıra fotoğrafı çekebilir ve anı ölümsüzleştirebilirsiniz. Son olarak saat kulesinin uzunluğu 10 metre olmakla beraber üzerinde Osmanlı tuğrası bulunmaktadır.

Saratlı Yeraltı Şehri

Saratlı yer altı şehri toplamda 3 kattan oluşmaktadır. Aksaray merkeze 25 km uzaklıkta olan bu şehirde odalar, su kuyuları, ambar, mutfak ve ahır bulunuyor. Saratlı yer altı şehrinin ayrıca Bizans dönemine ait olduğu düşünülüyor.

Somuncu Baba Külliyesi

Somuncu Baba’nın gerçek adı Şeyh Hamid-i Veli Hazretleridir. Yıldırım Bayezid öneminde yaşayan Somuncu Baba aynı zamanda peygamber soyundan gelmektedir. Adını, Bursa’da bir fırında yaptığı ekmeklerden alan Somuncu Baba daha sonra talebeleriyle beraber Aksaray’a gelmiştir. 1412 yılında vefat eden Somuncu Baba, Evrah Kabristanı’na defnedilmiştir.

Aksaray Ulu Camii

Aksaray gezilecek yerler arasında olan ve önemli bir Selçuklu eseri olan Ulu Camii, Rükneddin Mesud tarafından yaptırılmıştır. 811 yılında ise Karamanoğulları tarafından onarılmıştır. Kesme taştan inşa edilen bu caminin planı kare şeklindedir. Selçuklu motifleriyle donatılmış olan bu önemli eserde Selçuklu ahşap işçiliğinin örneklerine rastlayabilirsiniz. Aksaray Ulu Camii ayrıca minberinde Selçuklu sultanına methiyeler bulunurken çok sayıda Kuran-ı Kerim ayeti yer almaktadır.

Narlı Göl

Bölgede dikkat çeken Narlı Göl’ün görünümü kalp şeklindedir. Aksaray ile Niğde kentleri sınırında olan Narlı Göl birçok kişiye göre romantik, bazılarına göre de felsefi anlam taşımaktadır. Bir krater gölü olmanın yanı sıra suyu termal özellik taşımaktadır. Bu yüzden sedef ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği söylenmektedir. Aksaray’da görülmesi gereken yerler arasında olan Narlı Göl, yılın her mevsiminde ayrı bir güzelliğe sahiptir.

Tuz Gölü

Türkiye’nin en büyük ikinci gölü konumunda olan Tuz Bölü’nün Aksaray merkeze olan uzaklığı 57 km’dir. Öyle ki ülkemizin yüzde 40 oranındaki tuz ihtiyacını karşılayan bu gölde çıplak ayaklarınızla tuza basabilirsiniz. Aksaray Tuzgölü bu sayede farklı bir deneyim yaşayabilir ve birbirinden güzel kareler yakalayabilirsiniz.

Hasan Dağı

Birçok efsaneye konu olan Hasan Dağı’nın en önemli özelliği, bölgedeki binlerce peri bacasına lavlarıyla şekil vermiş olmasıdır. Bir rivayete göre çok eski zamanlarda yaşayan ve adı Hasan olan yaşlı bir bilgenin adı bu dağa verilmiştir. Hasan Dağı’nın yüksekliği 3.268 metre olmakla beraber sporcular yürüyüş ve tırmanış içi bu bölgeyi tercih etmektedir. Ayrıca kış sporlarının merkezi olduğu da unutulmamalıdır. Buraya çıkarak Kapadokya’nın eşsiz manzarasına şahitlik edebilirsiniz.

Nora Antik Kenti

Aksaray gezilecek yerler arıyorsanız, Nora Antik Kenti’ne de uğramalısınız. Helenistik dönemden kalan bu antik kent en fazla Bizans ve Roma döneminde kullanılmıştır. Aksaray merkeze 30 km mesafede bulunan Nora Antik Kenti’nde küçük bir kale, haç planlı kiliseler ve çok sayıda fresk yer almaktadır. Buradaki en eski yapının milattan sonra 7. yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir.

Güzelyurt Evleri

1924 yılına kadar bu bölgede Türkler ve Rumlar birlikte yaşamış ve nüfus mübadelesi sonrasında Rumlar Yunanistan’a gönderilmiştir. Bu nedenle boşalan evlere Türkler yerleşmiştir. 19. yüzyıldan kalan bu evlerin restore edilmesiyle beraber çok güzel bir görüntüye ulaştıkları unutulmamalıdır. Halen bazı evlerde aileler yaşamakla beraber bazı evler restoran ve butik otel olarak işletilmektedir. Çatılar kemer sistemiyle yapıldığı için yaklaşık 200 yıldır ayakta duran Güzelyurt evlerinde farklı ve estetik bir mimariyle karşılaşabilirsiniz.

Güvercin Kayası

Tarihi Kalkolitik çağa kadar ulaşan Güvercin Kayası hem turistlerin hem de tarih araştırmacılarının uğrak noktasıdır. Mamasın Baraj Gölünün kenarında olan bu bölge, çok yüksek bir kaya üzerindedir. Ayrıca Çatalsu Köyü’ndeki Güvercin Kayası’nın Anadolu’nun ilk yerleşim alanlarından biri olduğu bilinmektedir. Mimarisinde ise kalekent modeli kullanılmıştır.

Çatalhöyük

Günümüze kadar kabartmalarının ulaştığı Çatalhöyük, Neolitik dönemden kalmıştır. Yapılan araştırmalarda 2000 yıl boyunca sürekli yerleşimin yapıldığı tespit edilen bu bölgenin en kalabalık yerlerden biri olduğu düşünülmektedir. Çatalhöyük’te yapılan kazı çalışmalarında toplamda 13 katın olduğu bilinirken leopar figürleri ve kadın heykelcikleri de kazılar sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Acemhöyük

Aksaray merkeze 18 km mesafede olan Acemhöyük’teki ilk yerleşim tarihinin, Erken Tunç Çağı olduğu düşünülüyor. Acemhöyük günümüze kadar yapılan kazılarda heykeller, altından yapılan süs eşyaları, çanak ve çömlekler ile boncuklar bulunmuştur.

Aşıklı Höyük

Aksaray gezilecek yerler sıralamasında olan Aşıklı Höyük, Ihlara Vadisi’ne çok yakın. Ortalama 4.5 km uzaklıktaki Kızılkaya Köyü’nde bulunan bu höyüğün 10 bin yıllık bir geçmişi bulunuyor. Kapadokya’nın ise ilk yerleşim yeri olduğu biliniyor. Yapılan kazılar sonucunda ilk beyin ameliyatlarının burada uygulandığı düşünülüyor. Aşıklı Höyük kazılarda bulunan 2 farklı kafatasında herhangi bir iz olmasa da beyin ameliyatının yapıldığı düşüncesine varılıyor. Çıkarılan kafatasları ise Aksaray Müzesi’nde sergileniyor.

Paşa Hamamı

Şehir merkezinde bulunan Paşa Hamamı, 19. yüzyılda inşa edilmiştir. Kesme taştan inşa edilen bu önemli eser, Hacı Ali Paşa tarafından yaptırılmıştır. 6 kubbesi bulunan bu hamamın iki bölümünde hamam hizmeti erkek ve kadınlar için sunulmaya devam ediliyor.

Eğri Minare

Pisa Kulesine benzer olarak eğri duran bu minarenin inşasında kırımızı tuğlalar kullanılmıştır. Bu yüzden diğer adı Kızıl Minaredir. Aksaray merkezde gezilecek yerler arasında olan Eğri Minare’nin 1221 ile 1236 yılları arasında inşa edildiği düşünülüyor.

Sultan Hanı

Aksaray – Konya güzergahında bulunan Sultan Hanı’nın 1299’da Alaettin Keykubat tarafından inşa ettirildiği belirtiliyor. Büyük bir alana yayılan bu yapı ayrıca Anadolu’nun en büyük kervansarayı olma özelliğini taşıyor. 13 metrelik ihtişamlı kapısından giriş yaptıktan sonra orta kısımda bir mescit ziyaretçileri karşılıyor.

Manastır Vadisi

Anadolu’ya Ortodoks felsefesinin yayıldığı yer olarak bilinen Manastır Vadisi, Güzelyurt’tadır. Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen bu vadide bir kilise ve manastır yer almaktadır. Ayrıca azizlerin inzivaya çekilerek sürekli dua ettiği yer olarak bilinir.

Zinciriye Medresesi

15. yüzyıldan günümüze kadar ulaşmayı başaran bu medrese de Aksaray gezilecek yerler arasında yerini almıştır. Pek çok medeniyetten izler taşıyan bu medresede 15 binden fazla tarihi parça bulunmaktadır. Selçuklu tarzında inşa edilen ve kesme taştan yapılan medresede çok sayıda bitkisel motif dikkat çekiyor.

Ziga Kaplıcaları

Güzelyurt’un Yaprakhisar Köyü’nde yer alan bu kaplıcalar en çok doğasıyla tanınıyor. Muhteşem fotoğrafların çekileceği Ziga Kaplıcalarında suyun sıcaklığı 47 derecedir. Ruhsal ve bedensel anlamda rahatlamak isteyenlerin ilk tercih ettiği bölge olan Ziga Kaplıcalarının başta romatizma olmak üzere kadın hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor. Ziga Kaplıcaları koruma bölgesinde olduğu için bu alanda çok sayıda tesise rastlamak da mümkün değildir.

Selime Katedrali ve Peribacaları

Selime Katedrali, Selime kasabasındadır. Ihlara Vadisi’nin çıkış bölgesinde olan bu yerler ilgili yapılan araştırmalarda, eski tarihlerde Pazar alanı olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Ayrıca yolcuların ibadet etmesi ve kervansarayların dinlenmesi için inşa edilen katedralde çok sayıda din adamı yetiştirilmiştir. Yine aynı bölgede peri bacalarını seyrederken mezarları, sığınakları ve kaya kiliselerini görebilirsiniz.

Bezirhane

Çok eski dönemlerde aydınlatmanın sağlanması için kullanılan bezirlerin yapıldığı yere bezirhane adı verilir. Belisırma köyündeki Bezirhane, Ala Kilise’nin yanında konumlanmıştır. İçerisinde ise ahşaptan yapılan bezir yağı havuzu dikkat çekmektedir. İnşasının 12. yüzyılda tamamlandığı düşünülen Bezirhane’nin de mutlaka görülmesi gereken yerler arasında olduğu unutulmamalıdır.

Aksaray Kiliseleri

Çanlı Kilise

Akhisar Köyü’ndeki Çanlı Kilise aslında kiliseden çıkan çocuk mumyalarıyla ün kazanmıştır. Hasan Dağı’nın karşısında yükselen bu kilisede birbirinden güzel fotoğraf kareleri yakalanabilir. Bizans döneminde inşa edilen bu kilise çevresinde kaya yerleşimleri de dikkat çekiyor. Çanlı Kilise’nin içinde ise Hz. İsa, havarileri ve İncil hikayeleri resmedilmiştir.

Aziz Gregorius Kilisesi

Bu kilise, Güzelyurt ilçesinde yer almaktadır. Milattan sonra 385 yılında inşa edildiği düşünülen kilisede 8 köşeli haç planı dikkat çekmektedir. Kilisenin ayrıca ahşap oymacılığının en güzel örneklerinden biri olduğu görülmektedir.

Yılanlı Kilise

İsmini, duvarlarında yılanlar tarafından ısırılan kadın tasvirlerinden alan Yılanlı Kilise, Aksaray gezilecek yerler olarak listedeki yerini almıştır. Kadın tasvirindeki hikaye ise çok daha dikkat çekicidir. İlk kadın çocuğunu terk eden kadını tasvir ederken, ikinci kadın çocuklarına bakmayan, üçüncü kadın iftirada bulunan, dördüncü kadın ise itaatsiz olan kadını tasvir etmiştir.

Bahattin Samanlığı Kilisesi

Bu kilisenin inşa tarihi tam olarak bilinmese de içerisinde çok sayıda fresk bulunmaktadır. Ayrıca İncil ve Cebrail’den sahneler ile Hz. İsa’nın yaşamından kesitler de burada resmedilmiştir.

Ala Kilise

Kayalardan oyulmuş olan Ala Kilise’de Hz. İsa’nın doğumu, son akşam yemeği ve Mısırlı Meryem tasvirleri yer almaktadır. Ayrıca küçük pencere ve girişlerle dikkat çeken bu kilise Ihlara’daki güzel mabetlerden biridir.

Pürenli Seki Kilisesi

Azizler, Hz. İsa, İncil hikayeleri ve Hz. Meryem fresklerinin yer aldığı Pürenli Seki Kilisesinde Narteks zeminde mezarlar bulunmaktadır. Bu da kilisenin ne kadar önemli bir yapıt olduğunu göstermektedir.

Sümbüllü Kilisesi

İki katlı kayalara oyularak yapılan Sümbüllü Kilisesi, dikdörtgen planda oluşturulmuştur. Yine Azizler, Hz. Meryem, İncil’den sahneler ve Cebrail ile Mikail melekleri arasında geçen hikayeler, kilisedeki freskler arasındadır.

Kırkdamaltı Kilisesi

1283 ile 1295 yılları arasında inşa edilen bu kilisenin Gürcü Prenses Tamara tarafından yaptırıldığı biliniyor. Çok sayıda freskin yer aldığı kilisede Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi ve göğe yükselişini tasvir eden resimleri görebilirsiniz.

Karagedik Kilisesi

Bölgede tarihi çağlardan kalma çok sayıda kilisenin olduğu unutulmamalıdır. Karagedik Kilisesi’de bu yapıtlardan biri olmakla beraber Kapalı Yunan Haçı mimarisi kullanılarak inşa edilmiştir. Birçok fresk tahrip olsa da vadideki bu kilisenin de görülmesinde fayda var.

Ağaçaltı Kilisesi

Ihlara Vadisi’nde yer alan bir diğer kilise, Ağaçaltı kilisesidir. İkinci katından gezmek için giriş yapabileceğiniz bu kilise, serbest haç planlı yapılmıştır. İçerisinde havariler, peygamberler ve Hz. İsa’nın göğe yükselişini tasvir eden resimler dikkat çekmektedir.

Aksaray Gezilecek Yerler Haritası

  • 1- Somuncu Baba Türbesi
  • 2- Kızıl Minare Cami
  • 3- Aksaray Ulu Cami
  • 4- Saat Kulesi
  • 5- Zinciriye Medresesi
  • 6- Tarihi Paşa Hamamı
  • 7- Saratlı Kırkgöz Yeraltı Şehri
  • 8- Guvercin Kayasi
  • 9- Aşıklı Höyük
  • 10- Selime Katedrali Ve Peribacaları
  • 11- Ziga kaplıcaları
  • 12- Bezirhane
  • 13- Bahattin Samanlığı
  • 14- Karagedik Kilisesi
  • 15-Yılanlı Kilise
  • 16- Sümbüllü kilise
  • 17- Ihlara Vadisi
  • 18- Ağaçaltı Kilisesi
  • 19- Pürenli Kilisesi
  • 20- Kırkdamaltı Kilisesi
  • 21- Güzelyurt Manastır Vadisi
  • 22- Kilise Cami
  • 23- Güzelyurt
  • 24- Viranşehir (Mokisos antik kenti)
  • 25- Hasandağı
  • 26- Çanlı Kilise
  • 27- Sultanhani
  • 28- Tuz Gölü
  • 29- Acemhöyük
Aksaray ili Hakkında Kısa Soru Cevap
Aksaray’da ne yenir

Aksaray ilinde yöresel ve farklı lezzletler olan bir çok yemek türleri bulunmaktadır. Has Döner, Ağaçlı Restoran, Kurtuluş Börek Salonu, Kardeşler Etli Ekmek, Antepli Hasan Usta, Van Kahvaltı Sarayı, Morina Balık Keyfi, Ciğerci Bahattin, Aslan Restaurant, Bizim Oltu Cağ Kebap gibi yerlerde istediğiniz yemekleri yiyebilirsiniz. Çiğleme, Soğanlama, Kokina Çorbası, Bamya Çorbası, Erişte, Kuskus Pilavı, Mantarlı Bulgur Pilavı, Aksaray Tava, Sıkma, Höşmerim, Un Kurabiyesi, Sarığı Burma, Şeker Pancarı Yahnisi, Dolma Mantı, Kapak Böreği, Dolaz, Soğan Dolması, Ayva Dolması, Papara, Karıştırma gibi farklı lezzetleri deneyimleyebilirsiniz.

68 Aksaray Ne zaman şehir oldu?

Aksaray ili 1920 yılından 1933 yılına kadar kendi başına bir vilayet iken daha sonra Niğde iline bağlanarak Aksaray ilçesi olarak 1989 yılına kadar devam etmiştir. Aksaray ili 56 yıllık ilçelik hayatından sonra tekrardan 1989 yılında vilayet yani il olma hakkınız kazanmış ve hızlı bir şekilde gelişimini hızlandırmıştır.

Aksaray halki nereden gelmistir?

M.ö 1700 lü yıllar arasında Kafkasyadan gelen kavimlerin varlikları olduğu bilinmektedir. Kafkasyadan gelen bu kavimler askeri kökenli olduğu ve küçük gruplar halinde bölgeye yerleşmişlerdir. Bu gelen küçük gruplar halinde gelen kavimlerin Anadolu’da siyasi gücü ele geçirerek eski Hitit devletini kurdukları tarihte yer almaktadır.

Aksaray ne ile meşhur?

Aksaray ili kapadokya bölgesinde olması sebebiyle en çok turistlik ve ilgi çeken yer ıhlara vadisi olarak bilinmektedir. içerisinde melendiz çayı, bir çok tarihi kilise ve mesire yerleri bulunmaktadır. Ihlara vadisi haricinde bir çok farklı yerlerde de tarihi mekanlar bulunmaktadır. Aksaray gezilecek yerlerinden sonra yemek ve tatlıları ön plana çıkmaktadır. Aksaray Sele sepeti, köpük helvası, saray helvası başlıca dikkat çeken lezzetler arasında yer almaktadır. Aksaray ilinden bir hedilik eşya olarak ne alınması gerekiyor derseniz eğer; Güzelyurt çömleği ve taşpınar halısı dikkat çekmektedir.

Aksaray Şehri İli Fotoğrafları

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Whatsapp
Kapadokya Yardım
Kapadokya Yardım
Merhaba.
Yakın Zamanda Hizmete Girecektir.